Glas Javnosti

GORAK KRASTAVAC je neprijatno iznenađenje: Kako sprečiti i ukloniti gorčinu

Hrana
Autor: Glas Javnosti

Gorak krastavac ne žele ni povrtari, a ni ljubitelji krastavca. Otkrivamo kako mogu i jedni i drugi da spreče ili uklone ovo neprijatno iznenađenje.

Krastavac proizvodi jedinjenje kukurbitacin koji izaziva gorčinu. Ono se nalazi u delovima biljke koji nisu jestivi (koren, list, stablo), ali se u određenim uslovima preseli i u plod.

Najčešći razlog zbog koga dolazi do gorčine krastavca je toplotni stres. Predugi vrući talasi, malo vlage, odnosno loše navodnjavanje tokom rasta i razvoja biljke su okidači da gorak alkaloid krene put ploda. Što su uslovi uzgoja nepovoljniji, krastavci će imati veću gorčinu.

Prema iskustvu uzgajivača, pored krastavca treba posaditi suncokret, jer on izvlači gorke materije iz zemlje i deluje preventivno.

Biljke krastavca ne treba zalivati hladnom vodom, već mlakom i ustajalom, rano ujutro ili kasno uveče.

Još jedan faktor koji može da izazove gorčinu krastavca je nedostatak određenih hranljivih materija koje su mu neophodne.

Naime, krastavac je biljka koja traži dosta hrane, a posebno mu je potreban kalijum. Ovaj element utiče na kvalitet ploda, ukus i čvrstoću, ali isto tako pomaže biljci da bude otpornija na stresove (poput toplotnog strea) koje izaziva sredina u kojoj živi.

Prihrana sa kalijumom je posebno važna kada biljke počinju da prave prve plodove.

Postoje i hibridne sorte krastavca koje nemaju alkaloid koji izaziva gočinu, pa se komercijalni proizvođači često odlučuju za takve sorte, kako bi bili sigurni da ih neće dočekati neprijatno iznenađenje.

Ipak, domaće sorte krastavca i kornišoni sadrže ovaj alkaloid koji izaziva gorčinu, a on se najčešće u plodu koncentriše u delu bližem peteljci i neposredno ispod kože.

Šta ako je krastavac već gorak?
Ako ste kupili krastavac za koji se ispostavi da je gorak, možete jednostavno odseći krajeve i malo ih protrljati sa mestom odakle ste ih odrezali. Pojavi će se malo bele pene, a to je baš ta gorčina koja izlazi. Potrebno je trljati sve dok pena ne nestane.

Nakon toga krastavac se ispere i on će izgubiti gorčinu. Obavezno ga probajte, a pre nego što ga izrežete u salatu.

(Glas Javnosti/agroinfo.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR