Otkrijte prava svojstva achacha ili garcinia humilis, biljke iz Južne Amerike koja je kod nas sve popularnija - piše agroinfo.rs.
Garsinija (Garcinia humilis) egzotično voće, malo zimzeleno drvo. Ovo voće je odgovarajuće za gajenje u tropskim delovima. Poznat je po mnogim botaničkim imenima, među kojima su: rheedia aristata, rheedia macrophylla i rheedia achachairu.
Cenjen je izvor vitamina C i folijuma, kalijuma, riboflavina i antioksidanasa. Odlikuje se visinom od 5-12 m. Listovi su sjajni, tamnijezeleni odozgo, ali svetliji odozdo, suprotni i mnogo krhki. Cvetovi su krem ili beli. Voće je žuto narandžasto kad sazri. Okrugao, oblika kruške. Koža je tvrda, ali laka za otvaranje. Obično ima jednu semenku, ali veće voće može imati i više. U Boliviji se koža koristi za potiskanje gladi. Med koji se dobija od nje se koristi u medicinske svrhe. Unutrašnji deo kože se koristi za tretiranje bradavica na koži. Mogu se čuvati nedelju dana bez frižidera, posebno kada se čuvaju na njihovoj idealnoj tempraturi između 13-15 stepeni. Preporučuje se da se izbegava duže zamrzavanje.
Garsinija pomaže u :
Zaustavlja prekomerni apetit
Smanjuje nivo lošeg holesterola i triglicerida
Sprečava stvaranje masnih naslaga
Reguliše varenje i izbacuje otrove iz organizma
Reguliše metabolizm
Podiže nivo energije