Glas Javnosti

Evo zašto je važna umerenost: PRETERAO SA OVIM ZAČINOM, PA UMALO UMRO

Hrana
Autor: Glas javnosti

Začini su korisni, poboljšavaju ukus jela, a mnogi blagotvorno deluju na naše zdravlje. Međutim, sa njima, kao i sa mnogim drugim stvarima, ne treba preterivati, što pokazuje slučaj jednog šezdesetdevetogodišnjaka.

Aktivni deo popularnog začina kurkume, poznat kao kurkumin, pokazao se opasnim za 69-godišnjeg muškarca koji je zbog prekomernog konzumiranja završio u bolnici sa rupturom žučne kese.

Protivupalni kurkumin povezan je sa različitim zdravstvenim prednostima - od kontrole dijabetesa, pa sve do lečenja artritisa. Ovi snažni efekti pretvorili su kurkumin u popularan suplement koji danas konzumira veliki broj ljudi, piše „Express“.

Uprkos njegovoj popularnosti, sa kurkuminom se ne sme preterivati, pa stručnjaci upozoravaju da bi ga trebalo uzimati s oprezom. Tome u prilog ide i pomenuti slučaj koji je detaljno opisan u časopisu „American Journal of Medical Case Reports“.

Kako piše u izveštaju, 69-godišnji muškarac javio se Hitnoj pomoći nakon tri dana veoma jakih bolova u stomaku i grudima, sa povišenom temperaturom i znojenjem. Bol koji je opisao širila se sve do gornjeg dela njegovih leđa.

Dok su mu lekari pregledali pluća i kardiovaskularni sistem, nisu mogli da pronađu krivca za te probleme. Ali, skener grudnog koša pokazao je da mu je pukla žučna kesa i da ima žučni kamenac.

Dok su najčešći uzroci pucanja žučne kese žučni kamenci i kolecistitis, istraživači smatraju da su dodaci kurkumina u slučaju ovog pacijenta takođe imali veliku ulogu, prenosi Index.hr.

Pacijent je četiri meseca uzimao dnevnu dozu od 1.500 do 2.000 miligrama kurkumina, prenosi Kurir. Kako su objasnili lekari, popularni dodatak se ne preporučuje osobama sa žučnim kamencima jer kurkuma može da poveća sposobnost žučne kese da izbaci žuč u žučne kanale.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR