Glas Javnosti

Pet ZDRAVIH ZAČINA za savršen ukus vaših jela!

Hrana
Autor: Glas javnosti/prva.rs

Poznato je da začini doprinose ukusu hrane, ali bez sumnje utiču i na zdravlje našeg organizma... Spisak je prilično dugačak!

Bilje i začini ne samo da čine obrok ukusnim, već i pomažu vašem telu da se bori protiv infekcija, smanjuju upalu, poboljšavaju zdravlje srca i detoksikaciju. Začini takođe mogu igrati ulogu u kontroli težine dajući našim jelima ukus bez dodavanja kalorija. U stvari, neki začini mogu dovesti do veće termogeneze (sagorevanja energije) i sitosti.

Iz tog razloga ovo je spisak nekoliko začina koji često nisu među prvim izborima većine ljudi.

Žalfija

Seme žalfije sadrži zdravu masnoću i neverovatno je dobar izvor omega-3 masnih kiselina, a one smanjuju upalne procese u organizmu koji se povezuju sa bolestima srca, dijabetesom i artritisom. Ujedno, žalfija pomaže i za balans pritiska, kontrolisanje krvi, dobra je za srce, smanjuje holesterol, ali i po tvrdnji mnogih poboljšava raspoloženje.

Orah

Orasi su bogati vlaknima, magnezijumom, ali i antioksidansima kao što je, na primer, vitamin E. Poboljšavaju protok krvi i pomažu kod niskog pritiska, a možda najbolje od svega jeste činjenica da orahe možemo da dodamo u skoro svaki obrok i samo ćemo poboljšati ukus.

Začinska paprika

Mlevena začinska paprika se dobija sušenjem i mlevenjem zrelog ploda odabranih sorti industrijske paprike. Ako se odlučite za začinsku papriku, svakako ćete osetiti promenu ukusa, a ona će neretko biti pozitivna. Začinska paprika, između ostalog, ubrzava rad metabolizma tako što sagoreva masti i omogućava da ih vaš organizam brže prerađuje.

Kari

Kari ne samo što donosi specifičan ukus svakom obroku u koji ga odamo, već i pomaže našem telu. Naime, sastojci iz karija mogu da pomognu dijabetičarima u kontroli nivoa šećera. Na osnovu pojedinih istraživanja, pokazalo se da ima efekat i u borbi protiv kancera.

Maslac od badema

Maslac od badema obiluje zdravim mastima, kao i proteinima. Ujedno, odličan je izbor za sve koji žele puter bez dodatnog šećera, kao i konzervansa. Ukoliko ste mislili da je dobar samo za pravljenje grickalica, prevarili ste se pošto je fantastičan i kao dodatak brojnim jelima.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR