Glas Javnosti

DVOPEK njegove kalorije i prednosti za zdravlje

Hrana
Autor: Glas javnosti

Ova vrsta peciva preporučuje se kao zdravija varijanta mekog svežeg hleba, jer je hrskav, lagan i dehidriran, za razliku od običnog hleba koji sadrži vlagu.

Tradicionalno se priprema od brašna, šećera i jaja, a osnovna razlika između dvopeka i običnog belog tost hleba je ta što je beli tost hleb inicijalno mek i predviđen da se pre jela prepeče, dok je dvopek već i samom startu duplo pečen - prenosi Agroinfo.rs.
Originalni naziv za dvopek je zweiback i ova reč potiče iz nemačkog jezika i nastala je spajanjem nemačkih reči za broj dva i pečenje, pa se zato i u našem jeziku zove dvopek. U Italiji i Francuskoj je ova vrsta hleba takođe popularna i u ovim zemljama se naziva fette biscottate i biscotte, ali ove reči ne treba mešati sa onim što mi zovemo biskvit. Zbog svoje tvrdoće, ali i lakoće za organizam, često se daje malim bebama umesto hleba, naročito u periodu nicanja prvih zubića.
Razlika između belog i tost hleba
Iako ga mnogi mešaju sa belim tost hlebom, postoje značajne razlike između ove dve namirnice, kako u načinu pripreme, tako u izgledu i sastavu.

Tost hleb je mekan, beli hleb, spremljen u kalupu i tanje seckan, a predviđen je za pravljenje sendviča koji se kasnije tostiraju, odnosno prepeku pre jela. Sa druge strane, dvopek je testo sačinjeno od brašna, jaja i šećera koji je u samom startu potpuno pečen i hrskav. 
Zatim, beli hleb sadrži 40% vode, dok je dvopek praktično potpuno dehidriran i sadrži svega 7%. Zbog svoje suvoće na naš organizam deluje kao sunđer, te upija sve materije koje dospeju u naš organizam i pospešuju bržu probavu, zbog čega je veoma poželjan tokom dijeta. Osim toga, postoji i već utvrđena ’dvopek dijeta’, bazirana na kombinovanju dvopeka sa citrusnim voćem.
Dvopek je znatno dugoročniji od hleba, čvršći je u osnovi i svoj sastav ne menja, za razliku od svežeg belog hleba koji se već u roku od par sati stvrdne ukoliko se nalazi van kese i samim tim izgubi dobar deo svog inicijalnog sastava.
Nutritivna vrednost i kalorije
I nutritivna vrednost i kalorije u dvopeku zavise isključivo od sastojaka od kojih se pravi. Najčešća greška koju pravimo u slučaju dvopeka je mešanje termina, odnosno poistovećivanje sa običnim hlebom. Već smo napomenuli koja je glavna razlika između dvopeka i običnog hleba u pripremi, pa ćemo sada uporediti i njihove nutritivne vrednosti i kalorije.
Jedno parče dvopeka teži oko 7 grama, a ubraja:
Ugljene hidrate: 5 grama (2% potrebnog dnevnog unosa);
Masti: 1 gram (1% potrebnog dnevnog unosa);
Šećer: 1 gram
Proteine: 1 gram (1% potrebnog dnevnog unosa).
Sa druge strane, samo jedno parče belog običnog hleba teži prosečno 20 grama, a u svom sastavu ubraja:
Ugljene hidrate: 10 grama (3% potrebnog dnevnog unosa);
Masti: 1 gram (1% potrebnog dnevnog unosa);
Šećer: 1 gram
Proteine: 2 grama (3% potrebnog dnevnog unosa).
Kada govorimo o kalorijama, one takođe zavise od načina pripreme dvopeka, ali i belog hleba, tako da ćemo Vam sada prikazati tablicu kalorija u zavisnosti od vrste hleba ili dvopeka, počev od onog sa najnižom kalorijskom vrednošću:
1 parče dvopeka (7 grama) – 30 kalorija
1 parče integralnog dvopeka (10 grama) – 40 kalorija
1 parče belog hleba (20 grama) – 53 kalorije
1 parče integralnog hleba (26 grama) – 69 kalorija
Integralni hleb (100 grama) – 265 kalorija
Beli hleb (100 grama) – 265 kalorija
Integralni dvopek (100 grama) – 366 kalorija
Dvopek (100 grama) – 426 kalorija
Bogat je ugljenim hidratima, ali zato i siromašan u pogledu masnoća i holesterola, što ga čini znatno zdravijom i, pri hrono ishrani i redukovanim dijetama, korisnijom namirnicom.
Takođe treba imati u vidu da sama činjenica da nas dvopek mnogo brže zasiti od običnog belog hleba znatno utiče na količinu kalorija unetih na dnevnoj bazi.

U njemu ima nekolicine bitnih vitamina i minerala, ali je njihova koncentracija veoma zanemarljiva, isto kao i kod belog hleba, tako da, kao i beli hleb, ne može biti samostalan obrok. U njemu se nalaze sledeći elementi:
Vitamic C – 1%
Folati – 2 %
Selen – 3%
Tiamin – 1%
Bakar – 1%
Riboflavin – 1%
Kalijum – 1%

Prednosti za zdravlje

Jačanje imuniteta: Dvopek je lagana namirnica koja se lako vari, a opet, zahvaljujući ugljenim hidratima, ima dovoljno veliku energetsku vrednost da oslabljenom organizmu obezbedi glukozu, koja igra veliku ulogu u regeneraciji i oporavku organizma i jačanju imuniteta. Takođe, ne iritira stomak.

Pospešuje zdraviju probavu: Zbog nedostatka vode, dvopek na naše telo utiče kao sunđer, te praktično upija sve supstance na koje naiđe u crevima, te pospešuje i bolju probavu. Zbog svoje lakoće, dvopek nikako ne iritira creva niti digestivni sistem generalno, te ih održava odmornim i ornim za varenje, a takođe ih i znatno umiruje. Zbog ovoga se često preporučuje osobama sa čestim problemima sa digestivnim traktom, ali i generalno obolelim osobama čiji je organizam već dovoljno slab i osetljiv.

Vitka linija: Čim pospešuje zdraviju i brzu probavu, jasno je da je konzumacija dvopeka usko povezana i sa gubitkom kilograma, mada smo to već naglasili ranije u tekstu. Za razliku od drugih pekarskih proizvoda koji se generalno spremaju na ulju ili masti, dvopek se praktično sprema klot. Pored toga, sadrži i znatno manju koncentraciju vode, za razliku od hleba, što smo takođe već napomenuli. Iako znatno kaloričniji, brže izaziva osećaj sitosti, što znači da ćete manje dvopeka pojesti tokom jednog obroka nego hleba i time uneti manje kalorija u svoj organizam.

Ono o čemu treba voditi računa kada se radi o dvopeku jeste da ne treba biti previše obojen, odnosno prepečen. Ovakav dvopek, kao i sve druge poluzagorele namirnice, jesu izuzetno ukusne pojedincima, ali takođe nose sa sobom i veliki broj kancerogenih supstanci čiji krajnji efekat može biti fatalan po život čoveka.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR