Glas Javnosti

DORUČAK SA DOMAĆIM RECEPTOM : Slane kiflice za celu porodicu

Hrana
Autor: Glas javnosti

Prazne, sa sirom, zeljem ili mesom, posute solju, kimom ili susamom, slane kiflice nezaobilazne su na trpezama širom Srbije.

Sastojci:

  • 1 kg mekog brašna
  • 500 ml mleka (ili vode, ako pravite posne kiflice)
  • 2 kašike šećera
  • kašika soli (plus so za posipanje)
  • 20 g svežeg kvasca
  • 100 ml ulja
  • 3 jaja (2 za testo, jedno za premazivanje - opciono, samo za mrsnu verziju)
  • 50 g susama

Priprema:

Zagrejte mleko (ili vodu) tek toliko da se smlači, pa skinite posudu sa ringle i deo zagrejane tečnosti sipajte u manju posudu.

Dodajte izmrvljen kvasac i šećer, kao i jednu kašiku brašna, pa sve razmutite i ostavite da odstoji desetak minuta, koliko će biti potrebno kvascu da se aktivira.

U posudu u kojoj se nalazi ostatak mleka ili vode dodajte aktivirani kvasac, kao i ostatak brašna, ulje i kašiku soli, pa umesite glatko testo. Ukoliko pravite mrsne kiflice, dodajte i dva jaja.


Posudu u kojoj ste mesili testo prekrijte pamučnom krpom i ostavite da odstoji sat vremena. Količina testa bi za to vreme trebalo da se udvostruči.

Na pobrašnjenu radnu površinu prebacite testo, premesite ga, podelite na osam loptica, a onda svaku lopticu razvucite pomoću oklagije i isecite na šest delova.

Formirajte kiflice, premažite ih umućenim jajetom (ako pravite mrsnu verziju), odnosno običnom vodom (ako pravite posne kiflice), pospite ih susamom i solju, ostavite da narastu još pola sata, pa ih pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene piše Telegraf

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR