Омлет са шпанаћем и сиром је идеалан избор за доручак. Протеини из јаја и сир ће нам дати снагу, а шпанаћ је увек добитна комбинација за здравље.
Код овог омлета важно је напоменути да не треба да се пече дуго, тачније не треба да се препече, како се спанаћ не би претворио у зелену флеку коју смо „душу” угљенисали.
Састојци:
2 јаја
50г сира по избору (трапист, гауда, моцарела)
1 шака свежег бејби шпанаћа
Со и бибер по укусу
Маслиново уље или путер
2 кришке хлеба по избору
Припрема омлета:
Изрендајте сир или га исецкајте на ситне комаде. У чинију разбијте јаја и измутите их виљушком, па додајте рендани или исецкани сир. Додајте спанаћ, посолите и побиберите по укусу. Све добро промешајте виљушком или мутилицом док не добијете хомогену смесу.
Загрејте тигањ на средње јакој ватри и додајте мало маслиновог уља или путера. Кад се уље или путер растопи, сипајте смесу јаја, сира и спанаћа у тигањ. Пеците га неколико минута док доња страна не постане златно смеђа и док се јаја не стегну. Помоћу шпатуле или виљушке пажљиво подигните ивице омлета како бисте проверили да ли је доња страна запечена, па га покрените на другу страну. Наставите да га печете док и друга страна не постане златно-смеђа, али не пеците ни минут дуже од тога како не би „убили” спанаћ и добили загореле протеине умесног сласног доручка.
Послужите омлет са комадима тостираног хлеба. Можете да направите сендвич тако што ћете омлет ставити између два кришка хлеба, а уколико избегавате угљене хидрате, можете га лепо и са уживањем појести и без хлеба.
Глас јавности / О10С