Originalni recept "trate tatin" odnosi se na tart sa jabukama, tačnije reč je o čuvenom francuskom naopako okrenutom kolaču koji se prvobitno pravio od jabuka.
Postoji jedno pravilo za jelo "tarte tatin", koje se pažljivo poštuje. Mora se servirati toplo, tako da se krema topi. Za Francuze ovaj desert na sobnoj temperaturi nije vredan tiganja u kome se pekao.
Sastojci za 4 porcije:
125 g običnog brašna
75 g putera
pola kašičice soli
0,5 l vode
1 žumance
3-4 kruške (u zavisnosti od veličine)
1 kg šećera u prahu
40 g maslaca
Priprema:
Vreme pripreme 25 minuta, vreme kuvanja 25 minuta
Maslac isecite na sitno, vrhovima prstiju umešajte u brašno i so da dobijete finu smesu. Dodajte žumance i vodu, sjedinite da napravite glatku kuglu. Umotajte u foliju i ostavite na hladnom dva sata. piše Telegraf