Glas Javnosti

Domaće LANENE pločice kao zdrava grickalica

Hrana
Autor: Glas javnosti

Laneno seme ima zaštitna svojstva kada je u pitanju zdravlje čoveka, samo jedna kašika lanenog semena može čoveku da da dovoljne količine vlakana, omega-3 masnih kiselina i proteina.

Zdravstvene koristi koje pruža laneno seme pre svega pripisuju omega-3 masnim kiselinama, lignanima i vlaknima koje poseduje.Žene koje unose dovoljnu količinu omega-3 masnih kiselina imaće manje šanse da obole od kancera dojke, i ujedno će sprečiti pojavu upala kako prenosi agroinfo.rs.

U lanenom semenu se nalazi alfa-linolenska kiselina ili ALA koja je biljna omega-3 masna kiselina. Alfa-linolenska kiselina je jedna od dve esencijalne masne kiseline koje uzimamo iz hrane koju jedemo, jer ih naše telo ne proizvodi.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da alfa-linolenska kiselina u lanenom semenu sprečava taloženje holesterola u krvnim sudovima, smanjuje rast tumora i upalu u arterijama. Mnoga istraživanja su potvrdila da osobe koje unose namirnice bogate alfa-linolenskom kiselinom nemaju problema sa visokim holesterolom, niti srčanim oboljenjima. Jedan od najbezbednijih načina za uzimanje alfa-linolenske kiseline jeste kroz lanene semenke, laneno  ulje, orahe i orahovo ulje.

Seme lana ima vrlo visoku nutritivnu vrednost. Kada se lanene pločice prave od raznih mešavina integralnog brašna, onda se sva dijetetska vlakna odlično ponašaju kada je u pitanju probava i metabolizam. Zbog toga su konzumenti otkrili da im lanene pločice pomažu tokom gubitka kilograma, a uz to više nemaju nadimanje, niti konstipaciju.

Ono zbog čega je laneno seme popularno bez obzira na oblik u kome se jede jesu dijetetska vlakna kojih ima u velikim količinama. Kaže se da u jednoj supenoj kašici lanenog semena ima 3 g vlakana, a to je 8-12 % od dnevnih preporučenih vrednosti koje i muškarci i žene treba da unesu. Rastvorljiva vlakna povećavaju konzistenciju sadržaja vaših creva i usporavaju stopu digestije. Pokazalo se da to pomaže da regulišete šećer u krvi i da smanjite holesterol.

Što je još važnije, u lanenom semenu se nalaze dve vrste vlakana: rastvorljiva i nerastvorljiva. Ovih drugih ima od 60 do 80 %, dok prvih ima od 20 do 40 %.

Laneno seme ima sposobnost da snizi nivo holesterola. 

Recept: LANENE PLOČICE BEZ BRAŠNA

Prvo morate da potopite lan u vodu, da ga voda prekrije, u vodi da odstoji oko 2 sata. Dok stoji u vodi, lan upija tečnost, pa nabubri i dobije sluzav izgled.

Dok se lan natapa, ispržićete susam na tiganju bez ičega. 200 g potopljenog lana, 100 g proprženog susama, pola kašičice origana, malo soli, bosiljka i mlevenog kima stavite u super secka i sameljete. Tako ćete dobiti čvrstu smesu koja je kompaktna. Potom uzimate pleh i oblažete ga pek papirom, a pećnicu uključujete na 170 stepeni. Masa koju ste dobili treba da se rasporedi po pek papiru. Pečete nekih 15 minuta. Neke domaćice suše smesu oko 3 sata na temperaturi od 50 stepeni. Kada ispečete smesu, izvadite iz pećnice i izlomite je na pločice koje možete grickati kad god vam je volja.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP