Kada pravite orahovaču, takođe je bitno da birate zdrave i neoštećene plodove. Orasi u tegli sa šećerom i rakijom mogu stajati i više meseci. Ako tako odlučite, onda teglu posle isteka perioda od 40 dana sklonite na hladno i mračno mesto.
Priprema:
Pre nego što krenete da čistite orahe stavite rukavice. Onda ih očistite od peteljki, pa ih operite i osušite. Svaki orah probušite iglom, a ukoliko su krupniji isecite ih na polovine. Još je bolje ako ih sitno iseckate, jer će liker biti aromatičniji. Pripremljene orahe (iseckane ili probušene) poređajte u veliku teglu i pospite šećerom. Prekrijte gazom, pa teglu stavite na sunce da stoji 28 dana. Ukoliko primetite da se šećer ne rastapa, možete blago protresti teglu s vremena na vreme. Kada prođe ovih 28 dana sipajte rakiju. Sada hermetički zatvorite i ostavite da stoji još 40 dana na suncu. U ovom trenutku, pre nego što je zatvorite, možete da dodate začine po želji. Jedino limun dodajte krupno sečen sa sve korom tek posle 30 dana.Nemojte da stavljate sve začine i voće, nego odaberite. Kada istekne rok od 40 dana izvadite orahte i začine ili voće, pa pretočite rakiju u sterilisane flaše. Ako ste seckali orahe onda procedite. Flaše dobro zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu najmanje 2 meseca da rakija "sazri".