Glas Javnosti

DA LI JE TURŠIJA ZDRAVA: Jedino pripremljena na ovaj način zimnica zadržava sve vitamine i enzime važne za organizam

Hrana
Autor: Glas javnosti

Zimnica se kod nas priprema i konzumira u velikim količinama, ali mnogi ne znaju da li je i koliko ona zdrava. Evo odgovora na ova pitanja.

Mnogi od nas pripremaju ili kupuju zimnicu kako bi uživali u povrću i voću i onda kada im nije sezona. Kao i sve ostalo, i za zimnicu se preporučuje da se jede umereno. Ove tegle jesu pune vitamina, ali ipak moramo obratiti pažnju kako zimnicu pripremamo i koje količine jedemo. Ne kaže se za džabe - hrana je lek ako se pravilno koristi.

Zimnica je riznica vitamina, ali jedino kada je fermentisana kažu stručnjaci. Fermentacija je proces u toku kog se ugljeni hidrati i šećeri razlažu i pretvaraju u prirodne konzervanse – mlečnu kiselinu kao sredinu u kojoj ne mogu opstati loše bakterije. U toku fermentacije dolazi do probiotičkih procesa koji povoljno pogoduju našoj crevnoj flori. Fermentisane namirnice su zdravije, ukusnije i dugotrajnije. Sačuvana je njihova prirodna forma sa obiljem vitamina, a održivost i dugotrajnost je postignuta i bez dodavanja veštačkih konzervansa i drugih aditiva.

Pravi primer fermentacije je kiseli kupus koji se slaže, zatim se naliva vodom i u odgovarajućoj količini soli. U ove svrhe može se koristiti i surutka ili starter za fermentaciju. Fermentisane namirnice obezbeđuju organizmu zdrave bakterije koje su mu neophodne radi uravnotežavanja crevne flore. Ovim procesom se u zimnici čuvaju svi vitamini i enzimi koji se nalaze u hrani, odnosno povrću koje koristimo za turšiju.

Svakako, kada pripremate zimnicu, potrudite se da ne koristite nikakve konzervanse i ako možda koristite sirće, kosristite samo so i/ili šećer za konzervisanje. Takođe, nemojte preterivati sa konzumiranjem i unosite je umereno u organizam.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR