“Obavezno jedite supu ili nešto vruće!” Ovu frazu smo čuli od naših baka i majki, čini se, hiljadu puta. Ali da li je topla hrana zaista toliko korisna kao što nas uče od detinjstva?
Pojedini gastroenterolozi su uvereni da ustvari ovo popularno mišljenje nije ništa drugo do mit.
U intervjuu jednoj od ruskih publikacija, gastroenterolog Natalija Marčenko je rekla da nemamo potrebu da svakodnevno jedemo supu ili drugu toplu hranu. Prema rečima lekara, najudobnija za čoveka je hrana na približno istoj temperaturi kao i naše telo. U ovom slučaju, najracionalnije je jesti hranu na sobnoj temperaturi.
- Ako govorimo o doručku, onda je isti jogurt izbalansiran u proteinima, mastima i ugljenim hidratima, ako je prirodan proizvod bez očiglednih konzervansa i boja. Nema potrebe da se redovno uzima topla hrana - smatra doktorka i gastroenterolog Natalija Marčenko, prenosi Ruski travar.