Glas Javnosti

BROKOLI ZDRAVLJA VREDAN : Pun vitamina i čuva vaš imunitet

Hrana
Autor: Glas javnosti

Brokoli se oduvek smatrao veoma važnom namirnicom, naročito za one koji su više vremena provodili brinući se o svom izgledu, a manje o svom zdravlju.

Brokoli je izuzetno koristan za osobe koje se bore sa viškom kilograma jer je niskokaloričan. Pored toga on je obilno bogat vitaminima, mineralima i vlaknima kako prenosi portal majkapriroda.com

U sastavu ove namirnice nalazi se kalijum, fosfor, magnezijum, natrijum, kalcijum, gvožđe, cink, vitamini C, E, A, K, B1, B2, B6, B9. Obiluje masnim kiselinama, a izrazito ima i folnu kiselinu koja je odlična za korišćenje u trudnoći.

Brokoli svoje poreklo vodi sa Apenina, tačnije iz Italije. Kako je brokoli dobio naziv? Naziv brokoli vrlo je specifičnog karaktera, jer je nastao po reci Broccolo koja se nalazi u Italiji, a u prevodu ovo znači grana.


Ako želite da iskoristite što više ono što nudi Brokoli, sve te vitamine i minerale, neophodno je da ga pojedete dok je u svežem stanju ili posle kraćeg kuvanja na pari, koje ne sme biti duže od nekih 5 do 6 minuta na umerenoj temperaturi.

Ukoliko se držimo redosleda i unosimo brokoli u potrebnim količinama možemo dosta uticati na poboljšanje našeg zdravstvenog stanja i smanjiti rizik od nastajanja mnogih dugih i teških bolesti koje mogu izazvati ozbiljne i opasne posledice po naš život.


U sebi brokoli sadrži veliki broj fitohemikalija. Ove fitohemikalije imaju antioksidantna svojstva, one sprečavaju nastanak i razvoj raznih oboljenja, infekcija i tegoba. Brokoli se zbog toga može koristiti i u medicinske svrhe, a dobro se pokazao i kod lečenja raka, naročito raka dojke, pluća i debelog creva. Stoga brokoli predstavlja dobru i dugotrajnu zaštitu za naš organizam.

Izrazito obilje vitamina C, naravno kao i uvek, ima odlična dejstva po naš organizam. Konzumiranjem brokolija se poboljšava imuni sistem, štiti se organizam od neželjenih uticaja i podstiče se izbacivanje mokraćne kiseline iz tela. Takođe dobro je i za probleme sa bubrezima i jetrom. Naime korišćenjem brokolija se smanjuje mogućnost taloženja kamenčića i peska u bubrezima, a jetra se pročišćava i biva manje zamašćena nego što je to bio slučaj.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR