Glas Javnosti

Beskvasni hleb sa sodom bikarbonom

Hrana
Autor: Glas javnosti

Kvasac obiluje mineralima, vitaminima grupe B i aminokiselinama, što ga čini veoma povoljnom namirnicom za organizam. Problem nastaje kada se pomeša sa brašnom.

Sve više ljudi, po preporuci nutricionista odlučuje se za beskvasni hleb, zato smo se odlučili da podelimo sa vama ovaj recept koji prenosi agroinfo.es

Potrebni sastojci:

- 250 grama raženog brašna;

- 250 grama speltinog brašna;

- 1 kašičica sode bikarbone

- 3 kašike maslinovog ulja;

- 2 kašičice soka od limuna;

- 1 kašičica soli;

- 500 ml vode

Način pripreme:

U činiju sipati brašno, so i sodu bikarbonu i malo promešati, pa dodati 2 kašičice soka od limuna i 3 kašike maslinovog ulja. Kada se ovi sastojci lepo promešaju, možete početi sa mešanjem testa.

Testo mešajte jako, sa postepenim dodavanjem vode. Ukoliko koristite neko oštrije brašno ili brašno od celog zrna žitarica, imajte u vidu da testo neće biti mekano kao pri pripremi testa sa mekanim brašnom. Ipak, testo mora biti barem delimično mekano na dodir i nikako se ne sme lepiti za prste. Zbog toga količine brašna i vode nemojte uzimati kao definitivne brojke, jer postoji mogućnost da se neki od ovih sastojaka treba dodavati ili oduzimati pri pripremi.

Nakon što je testo dobro umešano i od njega napravljena čvrsta meka smesa loptastog oblika, ostaviti ga sa strane, prekrivenog krpom 10ak minuta kako bi se sastojci bolje proželi i hleb bio mekši. Zapamtite da nije potrebno čekati da hleb naraste jer nema kvasca.

Dok testo stoji sa strane, rernu uključiti na 200 stepeni da se zagreje. Nakon 10 minuta, testo možete oblikovati po ukusu. Možete ga oblikovati kao kupovni hleb, napraviti jufkice ili različite interesantne oblike pomoću modlica, pa staviti u lepo zagrejanu rernu.

Nakon što je hleb gotov, izvaditi ga iz rerne i umotati u čistu krpu, pa ostaviti neko vreme da se lepo ohladi i omekša, pa poslužiti.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR