Zatvor je jedan od najčešćih gastroenteroloških problema, a mogu ga prouzrokovati ishrana siromašna vlaknima, a bogata mastima i šećerom.
Naravno da i stres, smanjena fizička aktivnost, i dehidracija takođe mogu da speče normalno pražnjenje creva.
„Važno je u ishranu dodati namirnice koje sadrže vlakna jer ona „guraju“ hranu kroz probavni trakt“, izjavila je dr Šeron Palmer za „Women’s Health“, prenosi Ordinacija.hr.
Vlakna će dakle ubrzati probavni proces i to je ustvari prvi korak pri rešavanju problema sa probavom. prenosi Womens Health, N1 Zagreb
Upravo banana odgovara ovom zahtevu jer sadrži vlakna i to tri grama u jednoj porciji. Ona sadrži i topiva i ne topiva vlakna, ona topiva će se apsorbovati i pretvoriti se u gelastu masu koja će pomoći kod formiranja mekše stolice, navodi gastroenterolog dr Emili Holer. Netopiva vlakna će pomoći pri formiranju stolice.
Kako je puna kalijuma, pomoći će bubrezima da izbacuju previše vode i soli iz organizma i tako pomoći ukoliko osobu muči zatvor.
„Kalijum pomaže i pri održavanju krvnog tpritiska u granicama normale“, dodaje ona.
Banane sadrže i sorbitol, alkoholni šećer koji deluje kao laksativ jer u creva „navlači“ vodu pa ubrzava probavni sistem. U banani se nalazi i otporni skrob koji će takođe ubrzati rad probave.
Ljudi znaju da kažu da ih je banana „zatvorila“, pa je tako u jednoj studiji potvrđeno između 1.000 ispitanika da banana kod njih izaziva zatvor, prenosi N1 Zagreb.
Ono što može da bude uzrok je unos previše vlakana, pa bi i banane trebalo jesti umereno