Glas Javnosti

BALANS JE VAŽAN: Najbolje vreme za konzumiranje slatkiša u toku dana

Hrana
Autor: Agroinfo.rs

Ljubitelji slatkog su u svako doba raspoloženi za svoje omiljene deserte. Međutim, da li je to dobra ideja, da li ujutru treba jesti slatkiše i koje je najbolje vreme generalno u toku dana za ovu vrstu hrane, otkrivamo u nastavku.

Uopšteno važi da ako konzumiramo umereno bilo koju namirnicu, ona ne može biti štetna. Međutim, slatkiši su nam često slaba tačka pa ih konzumiramo i više nego što bi trebalo. Nutricionisti najviše preporučuju da fabričke slatkiše zamenimo nekim voćem, međutim moramo reći i da neke fabričke stvari mogu biti zdrave poput crne čokolade. I u ovom, kao i mnogim drugim slučajevima, dolazi do nekih protivrečnosti po pitanju vremena kada treba slatkiše konzumirati.

Konzumiranje slatkiša ujutru

Određen broj naučnika smatra da konzumiranje slatkiša ujutru može da pomogne da imamo kvalitetniju ishranu tokom ostatka dana. Navodno, ovakva navika može da smanji i prečesto grickanje. Mnog ismatraju da bi ugljene hidrate trebalo unositi na početku dana kako bi nam dali odgovarajuću energiju i kako bismo kalorije istrošili u nastavku dana. Postoje određeni dokazi koji navode da nešto slatko za doručak može odložiti glad dobar deo dana. Po studiji društva za endokrinologiju u Americi, doručak od 600 kalorija i sa visokim nivoom ugljenih hidrata koji uključuje mali desert ili čokoladu, može da poboljša i proces mršavljenja. Istraživanja koja su se bavila konzumiranjem slatkiša rano ujutru pokazala su da su ljudi koji su ovo isprobali imali manju ili gotovo nikakvu želju da nešto grickaju dok ne dođe vreme ručku, jer je doručak bio dovoljno obiman i kaloričan.


Slatkiši kasno popodne

Druga istraživanja pak kažu da ujutru ne bi trebalo jesti voće, već je najbolje konzumirati ga kasnije u toku dana. Isto, kažu, važi i zaslatkiše, a vreme koje se navodi kao najbolje je oko 17 sati, tj. kada je u telu najmanja količina insulina. Tako nećete remetiti rad gušterače, pa se u telu neće dešavati oscilacije u količini šećera i metabolizam će biti uravnotežen. 

Pratite svoj ritam

Bilo kako bilo, ukoliko umereno i izbalansirano unosite namirnice u svoj organizam, ne bi trebalo da pogrešite. Fabričke slatkiše bi najbolje bilo konzumirati kada za to zaista i osetite potrebu, ali se trudite da ih, kada god možete, zamenite nekim voćem. Nemojte striktno shvatati određene savete koje nađete na internetu, već slušajte svoje telo i po tome se upravljajte. U toku dana svakako uzmite neko voće ili zdrav slatkiš kao užinu, a takođe se trudite i da ne jedete negde posle 7, 8 sati uveče.

Agroinfo.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR