Sastojci:
2 litra kipuće vode
3 šolje od 250ml očišćenih čenova belog luka, 1 kašika bibera u zrnu, 3 lista lovora, 3 zvezdasta anisa, 3 ljute papričice, 1 kašika karanfilića, 1 i po šolja belog sirćeta, 1 kašika smeđeg šećera, 1 i po kašičica soli, malo maslinovog ulja, po želji.
Priprema:
Vodu staviti da provri. U kipuću vodu ubaciti očišćene čenove belog luka i kuvati 2-3 minuta. Za to vreme ravnomerno rasporedite začine u tri čiste i sterilisane tegle od 250ml.
Tegle sterilišite tako što ćete ih staviti u rernu, uključiti rernu na 100 stepeni i tako ih grejati 30 minuta – pre svega ovo prvo uradite.
U sterilisane tegle ste stavili začine a zatim beli luk procedite i stavite na čistu kuhinjsku krpu da se osuši. Kada se luk osušio rasporedite ga u tegle, ali ne do vrha.
Zatim u manjoj šerpici prokuvati sirće, šećer i so do ključanja, kuvati još minut-dva pa skloniti sa vatre. Kuvanim sirćetom zalijte tegle napunjene belim lukom. Ako želite, ostavite malo mesta pri vrhu da ulijte malo maslinovog ulja. Možete i da preskočite, sa maslinovim uljem jer ne menja preterano ukus belog luka. Dobro zatvorite tegle i ostavite na tamnom mestu nedelju-dve do otvaranja. Otvorene tegle možete čuvati i u frižideru.