Glas Javnosti

Muzej grada Beograda otkupio originalni odlivak spomenika kralja Aleksandra

Kultura
Autor: Glas javnosti

Nakon što je krajem novembra kupio u Londonu sliku Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka" Muzej grada Beograda ovoga puta "preselio" je kupovinu u Pariz. Naime, Muzej grada Beograda otkupio je sad originalni odlivak u gipsu spomenika kralju Aleksandru Karađorđeviću.

Dalekog 9. oktobra 1936. godine, na drugu godišnjicu atentata u Marseju, u Parizu je otkriven spomenik kralju Aleksandru Karađorđeviću čiji je autor Maxim Real de Sart, i to u pariskom 16. arodismanu, gde i danas stoji.


I Muzej grada Beograda, kako je potvrdila direktorka ove institucije Jelena Medaković, otkupio je originalni odlivak u gipsu, tačnije maketu koju je francuski vajar radio kao idejno rešenje za skulpturu. Kompoziciju, inače, čine figure Aleksandra Karađorđevića, oca mu Petra, vojvoda Živojina Mišića i Stepe Stepanovića, kao i Franša D’Eperea.

Muzej grada Beograda je stigao do podataka o ovom predmetu zahvaljujući Branki Đorđević- Nakanashi, koja je imala fotografiju sa otkrivanja spomenika 1936, ali i kontakt s antikvarom.


Upravi kupljeni odlivak nova je akvizicija za istorijsku zbirku Muzeja grada Beograda.
Ista ova institucija je prošlog novembra na aukciji u londonskom Sotbiju kupila sliku Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka“ za 350.000 evra.


Glas javnosti/N07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR