Glas Javnosti

ČUVENA SLIKA PAJE JOVANOVIĆA USKORO U SRBIJI: Poznato koliko je tačno koštalo ovo remek-delo (FOTO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Saglasnot da slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka" kupljena 9. novembra na aukciji kod londonskog "Sotbija", kao lot broj 90, može da napusti Ujedinjeno kraljevstvo, stigla je u Muzej grada Beograda uoči Bogojavljenja.

Tačnije, u četvrtak predveče, samo dan pred istek roka do koga je morala da bude izdata (19. januar), potvrdila je Jelena Medaković, direktorka MGB.

- Još prošle godine u Srbiju je vraćen novac uplaćen na ime tamošnjeg poreza, takozvani vat, tako da ovo delo nije koštalo 304.800 funti, kako su tada preneli neki naši mediji, već 240.000, koliki je bio iznos postignut na samoj aukciji - ističe Medakovićeva..

Srbija prvi put učestvovala na aukciji

Nadmetanje na aukciji pod imenom "Put svile - slike orijentalista i nameštaj iz rezidencije u Belgraviji", tada se odvijalo između telefonskih kupaca, od kojih je jedan bila naša država, a sliku je kupila za Muzej grada Beograda, koji baštini legat Paje Jovanovića.

Tako je prvi put Srbija učestvovala na nekoj aukciji kod "Sotbija", a ovo delo iz orijenalističke faze našeg velkog umetnika ujedno je i najveća akvizicija ovog muzeja.

Slika koju je Jovanović radio u mladosti je dimenzija 41 puta 32,5 centimetara (sa ramom 68 puta 60,5), i bila je procenjena između 70.000 i 100.000 funti. Ali, već pre aukcije stigla je ponuda od 130.000 funti. Vlasnik koji je stavio na prodaju, marta 1994. kupio je kod "Kristija", gde se prodavala pod imenom "Arnautski ratnik".

Slika kupljena da nadomesti nedostatak dela iz orjentalističke faze

Prema rečima direktorke Medaković, saglasnost dobijena od Britanaca je zeleno svetlo da Jovanovićevo delo krene ka Srbiji, uz sve regularne procedure.


Odmor bašibozuka (Foto: Jutjub)

Slika kupljena da nadomesti nedostatak dela iz orjentalističke faze u zbirci koju je pet godina pre smrti, 1952 Jovanović poklonio Muzeju grada Beograda, a koja sadrži više od 800 predmeta - njegova vredna umetnička dela, slikarski pribor, lična dokumenta, indeks, diplome, medalje, beleške, prepiske, skice... - biće premijerno izložena u Beogradu u Konaku kneginje Ljubice.

I to, kako kaže sagovornica, na odvojenom istaknutom mestu, a povodom njenog dolaska u Srbiju, pred publikom će se naći još neka Jovanovićeva dela.

Kada bude gotova matična zgrada u Resavskoj ulici, čitav Muzej Paje Jovanovića, koji se sada nalazi u Ulici kralja Milana 21, na četvrtom spratu, dobiće tu svoj odvojen prostor. U okviru njega, biće rekonstruisan i slikarev atelje u Beču.

I dalje najskuplji

Posle rekorda od pre pet godina, kada je slika "Dva bašibozuka pred kapijom" takođe kod "Sadebija" prodata za 465.000 funti (više od pola miliona evra) i prodaja "Odmora bašibozuka" potvrdila je poziciju koju već decenijama ima Paja Jovanović, kao najskuplji naš umetnik na svetskim aukcijama.

Pre skoro dve decenije njegov "Ukrotitelj zmija" je kod "Kristija" u Njujorku prodat za nešto više od 168.000 evra.

Pre dve godine u junu, u bečkom "Doroteumu" za 110.000 evra prodat je njegov "Stražar" (potom otkriven u koferu, na carini beogradskog aerodroma), dok je u istoj kući 2011. - "Sokolar" prodat za 104.000.

Glas javnosti/V02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR