Glas Javnosti

UNIVERSAL MUSIC I TIKTOK U SUKOBU: Kompanija povlači milione pesama sa popularne platforme

Zabava
Autor: Glas javnosti

Universal Music će povući milione pesama sa TikTok-a nakon neuspešnog pregovora oko isplate.

Ovaj potez bi značio da platforma više neće imati pristup pesmama umetnika uključujući Tejlor Svift, D Vikenda i Drejka.


Universal je optužio TikTok za „maltretiranje“ i rekao da želi da plati „delić“ cene koju drugi sajtovi društvenih medija plaćaju za pristup njegovom ogromnom katalogu.

TikTok je rekao da Universal predstavlja „lažnu priču i retoriku“.

Muzičke kompanije zarađuju milione kada se njihove pesme puštaju na striming i društvenih mrežama.


Iako TikTok – koji je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance – ima više od milijardu korisnika, on čini samo 1% ukupnog prihoda Universal-a, saopštila je izdavačka kuća.

U „otvorenom pismu zajednici umetnika i tekstopisaca“ Universal – koji kontroliše oko trećine svetske muzike – tvrdi da „na kraju TikTok pokušava da izgradi posao zasnovan na muzici, ne plaćajući fer vrednost za muziku“.

Universal je takođe rekao da je, pored zalaganja za „odgovarajuću nadoknadu za naše umetnike i tekstopisce“, takođe zabrinut zbog „zaštite ljudskih umetnika od štetnih efekata veštačke inteligencije i bezbednosti na mreži za korisnike TikTok-a“.


Kompanija je saopštila da će prestati da licencira svoj sadržaj za TikTok kada joj ugovor istekne 31. januara.

Kao odgovor, TikTok je rekao: „Tužno je i razočaravajuće što je Universal Music Group stavila sopstvenu pohlepu iznad interesa svojih umetnika i tekstopisaca.

„Uprkos lažnoj narativi i retorici Univerzala, činjenica je da su odlučili da odu od moćne podrške platforme sa više od milijardu korisnika koja služi kao besplatno sredstvo za promociju i otkrivanje njihovog talenta“, dodaje se.


Ovo je prvi put da je Universal preduzeo veliki korak u uklanjanju svojih pesama sa platforme tehnološke firme.

Universal ima dominantnu poziciju u globalnoj muzičkoj industriji. Poseduje prava na veliki broj umetnika od Bitlsa, Eltona Džona i Koldpleja do Adel, BTS-a i Blekpinka.

U julu prošle godine, Warner Music, koja je treća najveća muzička kompanija na svetu, i TikTok sklopili su novi ugovor o licenciranju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR