Glas Javnosti

NOVOSTI IZ HOLIVUDA! Kasting direktori dobijaju svoju Oskar kategoriju nakon dve decenije

Zabava
Autor: Glas javnosti

Uvedena je nova kategorija dodele Oskara koja će se dodeljivati od 2026. godine

Akademija filmskih umetnosti i nauka, poznatija kao organizator prestižne dodele Oskara, najavila je uvođenje nove takmičarske kategorije posvećene najboljem glumcu.

Ova značajna promena, prva takve vrste u poslednjih dvadeset godina, biće predstavljena na ceremoniji Oskara 2026. godine.


U okviru Akademijinog teženja da prati razvoj filmske industrije i prizna sve aspekte filmskog stvaralaštva, kasting direktori će biti slavljeni kao ključni akteri u procesu kreiranja filmova. Izvršni direktor Akademije, Bil Kramer, i predsednica, Dženet Jang, izrazili su zadovoljstvo što se kasting dodaje listi disciplina koje Akademija već priznaje i slavi. Ovo priznanje dolazi kao plod dugogodišnjeg rada i posvećenosti članova Filijale Casting Directors, koja je osnovana 2023. godine.


Ovaj istorijski korak dolazi posle dugo vremena od poslednjeg uvođenja nove takmičarske kategorije, koja se dogodila 2001. godine sa nagradom za najbolji dugometražni animirani film. Pored toga, zanimljivo je da se pojavljuju i zahtevi za dalje inovacije unutar Akademije.

Naime, Čed Stahelski, reditelj filma "Džon Vik: Poglavlje 4", izrazio je želju da se uvede i kategorija za najbolje kaskadere, naglašavajući da postoji široka podrška unutar Akademije za ovakvu inicijativu. Razgovori na tu temu su već vođeni i kako Stahelski navodi, reakcije su izuzetno pozitivne, obećavajući da će vratolomije uskoro naći svoje mesto na ceremoniji Oskara.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR