Glas Javnosti

NIGERIJA: Racija upala na gej rođendansku zabavu, uhapšeno 76 osoba

Svet
Autor: Glas javnosti

Sedamdeset i šest osoba uhapšeno je zbog prisustvovanja rođendanskoj zabavi za gej osobe u severnoj Nigeriji, saopštila je u ponedeljak paravojna agencija te zemlje, dodajući da je organizator planirao i da održio istopolno venčanje, što je protivzakonito.

Ovo su poslednja hapšenja usmerena na LGBTKQ Nigerijce nakon što je policija u avgustu izvršila raciju na gej venčanju u južnom gradu Vari u državi Delta i uhapsila desetine ljudi. Optuženi su pušteni uz kauciju.


U Nigeriji, kao i u većini delova Afrike, homoseksualnost se generalno smatra neprihvatljivom, a zakon protiv homoseksualaca iz 2014. stupio je na snagu uprkos međunarodnoj osudi.


Buhari Saad, portparol Nigerijskog korpusa za bezbednost i civilnu odbranu (NSCDC) za pretežno muslimansku državu Gombe, rekao je nakon što je primio dojavu da je agencija u subotu uveče upala na žurku kojoj su prisustvovali "homoseksualci i makroi".


On je rekao da je uhapšeno 59 muškaraca, uključujući 21 koji je priznao da je homoseksualac ​​i 17 žena.


Zakon protiv homoseksualaca u najmnogoljudnijoj afričkoj državi predviđa zatvorsku kaznu do 14 godina za osuđene i zabranjuje gej brakove, istopolne veze i članstvo u grupama za prava homoseksualaca.

Očekuje se da će slučaj biti saslušan u Višem sudu države Gombe u utorak, rekao je Saad.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR