Glas Javnosti

RAMBO AMADEUS NASTUPA ISPRED MUZEJA JUGOSLAVIJE: Koncertom 25. maja zvanično počinje projekat "Leto u muzeju"

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Umetničko stvaralaštvo Ramba Amadeusa od njegovog pojavljivanja, prvih albuma, performansa, ali i aktivizma, predstavlja zapravo umetničku hroniku rastakanja SFRJ i njenog nasleđa

Njegovo ironijsko poigravanje sopstvenim kultom ličnosti opominje nas i podseća na zavodljivi karakter diktature i zloupotrebu autoriteta u savremenom trenutku.

Danas je glavni predmet interesovanja Ramba Amadeusa, pored muzike i jedrenja, kompleksno ekološko pitanje, pa je i njegov aktivizam većinom usmeren ka ovoj temi. Na koncertu 25. maja nastojaće da preispita upravo ove teme, a gde to može bolje nego ispred Muzeja Jugoslavije.

Rambo Amadeus jedna je od najistaknutijih figura, kultna ličnost jugoslovenske muzičke scene. Kompozitor, tekstopisac, gitarista, performer, jedriličar i eko aktivista. I Tzar. Njegove pesme opisuju stvarnost iz posebnog, satiričnog ugla, vešto razotkrivajući apsurde savremenog sveta i lakonski ih izlažući šarenim reflektorima bine.

 

Muzika mu je slobodan konglomerat svih muzičkih stilova, pri čemu vezuje muzičku teoriju i kritiku u "Gordijev čvor". Izmislio je i termin "turbo folk".

Na koncertima nikada ne reprodukuje doslovno studijske verzije pesama već improvizuje, obilato koristeći humor, kako u konferansi tako i u samom muzičkom izrazu.

Često se događa da počne da svira jednu pesmu, a završi neku sasvim petu, pravdajući se zaboravnošću.

Možda se baš zbog te majstorske "zaboravnosti" njegovi koncerti dugo pamte.

Spektakl u Novom Sadu: "Karmina Burana" 25. maja ispred Srpskog narodnog pozorišta

Dva simfonijska orkestra, dva hora, dečiji hor i priznati solisti poput sopranistkinje Marije Jelić, tenora Aleksandra Tolimira i baritona Vase Stajkića izvešće, 25. maja sa početkom u 20 sati, impoznatno delo Karla Orfa "Karmina Burana" na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, saopštili su organizatori.


Četiri stotine muzičara ovaj sspektakl otpočeće pesmom „Fortuna“ i tako će hiljadama Novosađana pružiti snažan upliv u okvire ovog dela, te podariti nezaboravno veče pod vedrim nebom. Ova jedinstvena scenska kantata biće izvedena pod dirigentskom palicom maestra Aleksandra Kojića.

"Monumentalna scenska kantata "Karmina Burana", nemačkog kompozitora Karla Orfa ponovo je pred novosadskom publikom. Popularnost ove kompozicije i njena zastupljenost čak i u drugim umetničkim žanrovima, čini je uvek primamljivom za publiku. Sa druge strane, od izvođača ovo delo zahteva izuzetnu umetničku spremnost. Ovo je sjajna prilika da se ansambli Opere SNP-a i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički” pokažu u svom najboljem svetlu", istakao je maestro Kojić.

"Karmina Burana" biće izvedena premijerno na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, 25. maja u 20 sati, a odmah potom, 28. maja i na Trgu republike u Beogradu u okviru CEBEF festivala.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR