Glas Javnosti

PREMINUO VLADAN ŽIVKOVIĆ! Poznati glumac izgubio bitku sa opakom bolešću u 80. godini

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Glumac Vladan Živković preminuo je u 80. godini nakon duge i teške bolesti.

Vladan Živković je rođen 1941. godine u Beogradu, a osim neizbrisivog traga na polju filma ostvario se i kao predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije, kao i u organizaciji Filmskih susreta u Nišu.
Zajedno sa Draganom Nikolićem igrao je na sceni amaterskog pozorišta "Krsmanac", gde je njegov talenat uočio legendarni Žika Pavlović, jedan od najznačajnijih filmskih stvaralaca ondašnje Jugoslavije, te je angažovao obojicu za jedan film, iako su još uvek bili studenti.

Vladan se publici predstavio ulogom Bubrega u kultnom filmu "Kad budem mrtav i beo", a po završetku studija dobio je stalni angažman u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, premda se nije dugo zadržao na "daskama koje život znače" zbog posvećenosti sedmoj umetnosti, gde je ostao upamćen kao jedan od najboljih epizodista.

Naš poznati pesnik Miroslav Mika Antić kasnih šezdesetih napisao je filmski scenario inspirisan dramatičnim događajima u Vojvodini, u prvim godinama posle oslobođenja - reč je o (nasilnoj) kolektivizaciji, "čizmašima" i njihovom teroru, prinudnom otkupu i otporu vojvođanskih paora, a na takve teme ondašnja vladajuća elita nije gledala sa odobravanjem, najblaže rečeno. Uprkos svemu, Mika Antić je, u dvostrukoj ulozi scenariste i reditelja, uspeo da realizuje "Doručak sa đavolom" (1971), stilski i zanatski ne baš koherentnu ali upečatljivu dramu. U glavnoj ulozi pojavio se Bata Živojinović, a Vladan Živković ostvario je izvanrednu rolu mladog poručnika Milana, rame uz rame sa Gidrom Bojanićem.

Vladan je svojom pojavom i glumom privukao pažnju i pojedinih inostranih filmskih autora; samo tokom 1973. godine Živković se pojavio u dve engleske koprodukcije, prvo u ostvarenju "Dve žene", a odmah zatim i u drami po motivima romana Grejema Grina "Engleska me je stvorila". Tu je mladi glumac igrao rame uz rame sa Majklom Jorkom i Piterom Finčom, tadašnjim zvezdama britanske kinematografije. Zanimljivo je da je u oba pomenuta filma Vladan tumačio uloge - Nemaca!

Sa Piterom Finčom ostaje u kontaktu i posle rada na filmu, a nešto kasnije Finčov agent u Londonu pristaje da zastupa i Vladana, kome se tako otvara i mogućnost da povremeno zaigra u stranim produkcijama. Četiri godine kasnije, Živković dobija malu ulogu i u poznatoj ratnoj epopeji "Gvozdeni krst" (1977) američkog velikana Sema Pekinpoa. Tu je igrao pored Džejmsa Koburna, Maksimilijana Šela i legende američkog filma, Džejmsa Mejsona. Odmah potom sledi i pojavljivanje u opskurnom zombi hororu "Dark Echoes", američko-jugoslovenskoj koprodukciji.

Tokom sedamdesetih godina Živković snima bez predaha, po pet, šest projekata u sezoni. Hoće ga svi - Žika Pavlović, Zdravko Randić, Dejan Karaklajić, Goran Marković, Miomir Stamenković, Zdravko Velimirović, Goran Paskaljević... Vladan igra vozača hladnjače u "Specijalnom vaspitanju", gastarbajtera koji novajlijama drži "kurs" švedskog u "Čuvaru plaže u zimskom periodu", partizanskog borca u filmovima "Vrhovi Zelengore" i "Devojački most", konobara u "Dvoboju za južnu prugu", radnika u klanici u komediji "Tigar", komandanta brigade u "Sutjesci", policijskog inspektora u krimiću "Pozorišna veza"... Njegove filmske uloge ovako bi mogli da nabrajamo u nedogled.

Osamdesetih godina prošlog veka Vladan je igrao i u velikim TV koprodukcijama - najveće dve bile su serije "Musolini" (sa oskarovcem Džordžom Skotom u naslovnoj ulozi) i "Rat i sećanja" (sa Robertom Mičamom). Živković je često isticao da su svi ti veliki glumci sa kojima je imao priliku da snima i da se druži uglavnom neposredni, opušteni i sasvim obični ljudi.

Upravo takve, neposredne i sasvim obične, tzv. male ljude Živković je najčešće glumio. I površni osvrt na njegovu prebogatu filmografiju otkriva jednu zanimljivost - Vladan gotovo nikada nije tumačio negativce, loše momke; njegovi su likovi dobre ćudi, često duhoviti i druželjubivi, pa čak i onda kada su u pitanju uloge oficira, čuvara, inspektora.

Vladan Živković snimao je takoreći bez odmora, išao je iz uloge u ulogu, iz filma u film. Samo tokom 1982. godine pojavio se u osam igranih filmova, ne računajući televizijske angažmane. Neretko je radio i na dva, tri projekta istovremeno, baš kao npr. Bata Živojinović ili recimo, legendarni Preža Milinković. Uprkos tolikom broju filmova, Vladana su glavne role uporno zaobilazile. Vremenom, stekao je svojevrsni oreol "večitog" epizodiste i tako je ostalo do današnjih dana, piše Blic. 

Za sebe je voleo da kaže da je čovek "starog kova", Beograđanin koji voli da sluša šlagere, Arsena i Gabi ali i klasičnu muziku.

U filmskoj karijeri dugoj četiri decenije Živković je ovekovečen na celuloidnoj traci u više od 70 igranih filmova! Kada se tome dodaju i brojne uloge u domaćim TV serijama i dramama, ta brojka stiže do 130 uloga! Igrao čuvara u u filmu "Montevideo, bog te video", ali i kod svog velikog prijatelja Radoša Bajića u serijama "Šifra Despot" i "Psi laju, vetar nosi".

BONUS VIDEO: MILAN KALINIĆ O SEBI: JA SAM DR*ADŽIJA!

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTARAKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP