Glas Javnosti

I ŠTA ĆEMO SAD: Konstrakta u finalnom zbiru ostala bez 12 poena od Crne Gore?

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Ni gotovo nedelju dana nakon završetka Evrovizije, strasti se ne stišavaju. Ovoga puta ne zbog učesnika, već zbog stučnog žirija zemalja učesnica i njihovih poništenih glasova.

Naime, kako je saopštila Evropska radiodifuzna unija (EBU), poništeno je glasanje žirija šest zemalja u drugom polufinalu evrovizijskog takmičenja u Torinu, jer je utvrdila da su glasali mimo pravila takmičenja za Pesmu Evrovizije. U pitanju su Azerbejdžan, Gruzija, Poljska, Rumunija, San Marino i Crna Gora.

Zašto su oduzimani bodovi

U zvaničnom objašnjenju EBU koje je objavljeno na zvaničnom sajtu Evrovizije, navodi se da su članovi žirija šest zemalja stavljali upravo tih zemalja u vrh liste, izuzimajući sopstvenu zemlju, jer za nju ne mogu da glasaju, dok su članovi žirija drugih država pesme ovih šest učesnika Evrosonga rangirali ispod osmog mesta.

Takav način glasanja, po mišljenju EBU, nije u skladu s obrascem glasanja koji je utvrdio partner koji prati glasanje, a potvrdilo nezavisno telo za praćenje glasanja.

Nesaglasnost s obrascem glasanja ogleda se u činjenici da je pet od šest zemalja bilo rangirano ispod osmog mesta kod članova žirija preostalih zemalja koje su se takmičile u drugom polufinalu Evrosonga, kao i kod žirija Nemačke, Velike Britanije i Španije, koji su takođe glasali tokom druge polufinalne večeri.

Četiri zemlje bile su čak rangirane među poslednjih šest, te EBU ocenjuje da je takva količina neregularnosti bez presedana.

Zbog toga je EBU odlučila da iskoristi pravo da ukloni glasove žirija šest zemalja i zameni ih automatski izračunatim rezultatom glasanja, kako bi se utvrdio konačan rezultat glasanja u drugom polufinalu.

Glasovi žirija šest zemalja nisu korišćeni ni u finalu takmičenja, kako bi se očuvao integritet sistema glasanja na Evrosongu, što znači da ishod u finalu takmičenja ostaje nepromenjen.

Da li su Konstrakti oduzeti bodovi

Nakon saopštenja EBU mnogi Konstraktini fanovi su se zapitali da li to znači da je umetnica ostala bez 12 bodova od stručnog žirija Crne Gore, koje je dobila u finalu.

Kako se glasovi ovih šest spornih zemalja tiču druge polufinalne večeri, oni nisu uticali na konačni plasman predstavnice Srbije Ane Đurić Konstrakte, te tako Konstrakta nije ostala ni bez 12 bodova od crnogorskog žirija koje je dobila u finalu.

Naime, prema glasovima koji su proglašeni za neregularne, predstavnica Srbije je u polufinalu osvojila 21 poen, dok je prema automatski izračunatim glasovima Konstrakti dodeljeno 14 bodova.

Predstavnica Srbije je prema zvaničnim glasovima u polufinalu zauzela deveto mesto kod žirija, drugo mesto kod publike, dok je u ukupnom plasmanu bila na trećem mestu, prenosi RTS.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR