Glas Javnosti

CRTANI FILM KAO SREDSTVO PROPAGANDE: Maša je oličenje Putina, a Medved ispira mozak (VIDEO)

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Povodom aktuelnih napada Rusije na Ukrajinu, gde je ličnost Vladimira Putina centralna tema interesovanja cele planete, prisetili smo se studije svetskih kritičara koji su omiljeni lik iz dečijeg crtaća "Maša i Medved" poistovetili sa ruskim predsednikom. Da li je Maša instrument "meke moći" Rusije i ultimativno oruđe kremaljske propagande koje udara na na najsvetije - našu decu?

Ruski crtani film "Maša i medved", koji je dostigao veliku popularnost širom planete, a i u Srbiji je uvek na vrhu listi najgledanijih, našao se pre par godina na udaru kritičara koji smatraju da je deo "Putinove propagandne mašinerije".

Radnja crtanog filma usmerena je na odnos između devojčice i njenog zaštitnika - velikog medveda. U jednoj sceni Maša nosi šapku sovjetske granične policije dok odbija napasnike na medvedove šargarepe, a kritičari to tumače kao metaforu koja opisuje kako Rusija štiti svoje granice.


"Maša i medved", emisija koja ima više od 32,2 miliona pretplatnika na Jutjubu i čija gledanost se broji u milijardama pregleda, proizvodi se u Moskvi na engleskom jeziku, ali je privukla pažnju i intelektualcima u okolnim zemljama. Takođe, nedavno je dodatno uvećala potražnju, pa je dodata i na Netfliks.

2017. godine su najprodavanije finske novine "Helsingin Sanomat", prenele predavanje održano na Univerzitetu u Talinu, u okviru Škole za komunikologiju, gde je navedeno da medved simbolizije Rusiju i dizajniran je na takav način da deci usadi pozitivnu sliku o toj zemlji. Predavač, Prit Hobemagi, je rekao da je serija "briljantno prezentovan" deo kampanje koja je opasna po nacionalnu bezbednost Estonije, piše "Dejli mejl".


- Maša je ratoborna, čak i neprijatna, ali takođe smela. Ona udara i na naizgled snažnije. Nije toliko nemoguće da u njoj vidite Putina - rekao je Antoni Glis, bezbednosni stručnjak sa Bakingemskog univerziteta za "Tajms".

- Maša ima tvrdoglav, neprijatan karakter, pritom je odlučna. Ona previše toga preuzima na sebe. Neće biti preuveličavanje ako kažemo da se ponaša putinovski", rekao je profesor Entoni Glis s Bakingemskog univerziteta.

Što se tiče Medveda, autor je podsetio na stav predavača Talinskog univerziteta Prita Hobemagija, koji je izjavio da je taj lik zadužen za to da "promeni lik Rusije u svesti dece s negativnog na pozitivni". U tome je Hobemagi video pretnju po nacionalnu bezbednost Estonije.


Ruski mediji su odbacili sve takve tvrdnje koje su stigle iz Estonije i Litvanije. Takođe su ih, naročito u domenu baltičkih zemlja, nazvali rusofobijom.

Kompanija "Animakord" koja proizvodi popularni crtani film je navela da je u pitanju nezavisni projekat koji nikada nije bio finansiran od strane države.

Komentarisanje izjava zapadnih kritičara o političkoj propagandi u "Maši i Medvedu" može da bude praćeno samo ironijom, rekao je Dmitrij Lovejko, šef studija "Animakord", koji pravi ovaj crtać.


- To je prilično teško komentarisati bez velike ironije. Tajms je trebalo da napiše da se Maša ponaša čerčilovski - kaže on. Lovejko dodaje da se rad propagandnog organa pri Kremlju verovatno odlično plaća.

Nažalost, za sve ove godine nismo dobili ni kopejku državnog novca. I nikoga nismo ni molili za to, jer smo mi čisto komercijalni projekat - istakao je Lovejko.

On dodaje da autori serijala nisu imali na umu nikakve političke paralele dok su stvarali "Mašu i Medveda".

- Uvredljivo je to što tako ozbiljan list, umesto da pita nas, navodi mišljenje, na primer, letonskog kritičara. Komentarisati šta je neko o nečemu pomislio prilično je teško - zaključio je on, prenosi Blic žena.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR