Glas Javnosti

SNIMA SE NASTAVAK FILMA KRALJ PETAR PRVI: Ovaj period naše istorije će obuhvatiti drugi deo

Kultura
Autor: Glas javnosti

Glumac Lazar Ristovski bio je gost Kulturnog leta u Smederevskoj Palanci, a brojna publika ponovo je mogla da vidi njegov film "Kralj Petar Prvi".

Uoči projekcije na Trgu heroja u Palanci glumac je najavio snimanje nastavka, koji bi obuhvatio period oporavka srpske vojske u Grčkoj i "hrabri juriš u otadžbinu".

- Važna je decentralizacija kulture i održavanje letnjih festivala i smotri s kvalitetnim programom širom Srbije - rekao je Ristovski.

"Kralj Petar Prvi" snimljen je 2018. godine, a zatim više puta prikazivan u bioskopskoj verziji i kao televizijska serija. Poseban kvalitet ovog filma, snimljenog prema romanu Milovana Vitezovića "Čarape kralja Petra", jeste ravnoteža između biografskog predstavljanja omiljenog srpskog kralja i dramatičnih istorijskih okolnosti koje su pratile njegovu vladavinu.


U režiji Petra Ristovskog, ovo vreme smrti, a posebno srpska golgota, povlačenje vojske i naroda preko albanskih vrleti, umiranje od zime, gladi i bolesti, predstavljeno je uverljivo i autentično, bez patetike, čistim i jasnim filmskim rukopisom.

Dramaturški dobro ukoponovan i odlično montiran, "Kralj Petar" se svrstava u red retkih umetničkih dela posvećenih verovatno najvećem iskušenju pred kojim se našla Srbija u svojoj novijoj istoriji, a po snazi i poetici može biti upoređen samo s legendarnim "Maršem na Drinu" Žike Mitrovića.

Ristovskog ćemo ove jeseni gledati u seriji "Tunel", koja će premijerno biti prikazana na Dunav film festu u Smederevu.

Glas javnosti/K04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR