Glas Javnosti

Preminuo jedan od naših najznačajnijih matematičara: AKADEMIK MILOSAV MARJANOVIĆ

Hronika
Autor: Glas javnosti

Danas je u Beogradu, u 92. godini, preminuo Milosav Marjanović, redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti i jedan od naših najznačajnijih matematičara, koji je poseban doprinos dao u proučavanju topologije i didaktike matematike.

Marjanović je rođen 1931. godine u Nikšiću, a diplomirao je matematiku na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu 1955. godine. Na istom  fakultetu izabran je za asistenta 1957. godine. Školsku 1959/60. godinu proveo je na specijalizaciji u Matematičkom institutu Poljske akademije nauka u Varšavi, radeći pod rukovodstvom istaknutih poljskih matematičara J. Mikusinjskog  i R. Sikorskog. Doktorirao je 1964. godine sa tezom "Mur–Smitova konvergencija u opštoj topologiji". 

Za vanrednog profesora izabran je 1969, a za redovnog 1980. godine. Školske 1967/68. godine boravio je na postdoktorskim studijama na Univerzitetu Floride u Gejnsvilu gde je sarađivao sa istaknutim holandskim matematičarem J. de Grotom. Od 1995. radio je i kao profesor metodike matematike na Učiteljskom fakultetu u Beogradu. 



Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1976, a za redovnog 1991. godine. Pristupnu akademsku besedu „Prostori zatvorenih skupova” održao 11. maja 1992.

Bio je počasni član Društva matematičara Srbije i glavni urednik časopisa The Teaching of Mathematics.

Svojim naučnim i pedagoškim radom dao je veliki doprinos razvoju nauke u Srbiji, kao i unapređenju nastave matematike na Beogradskom univerzitetu. Pored toga, dugi niz godina bio je predsednik Odbora za obrazovanje SANU.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR