Glas Javnosti

Političke primese “proterivanja” srpske pesnikinje: ALBANCI SE UJEDINJUJU PROTIV DESANKE MAKSIMOVIĆ

Društvo
Autor: Glas javnosti

Poslednju reč o tome kako će se neka škola zvati daje Ministarstvo prosvete

Stara želja Albanaca sa juga Srbije da se škola “Desanka Maksimović” u selu Biljača kod Bujanovca preimenuje i nazove po albanskom piscu Ismailu Kadareu, ponovo je oživela, ali ako se budu poštovali zakoni, to neće moći da se sprovede u praksu.

U suprotnom, ukoliko neko na svoju ruku promeni naziv obrazovne ustanove, bez poštovanja zvanične procedure, trpeće posledice, jer bi knjižice, svedočanstva, ali i sva druga dokumenta koja izdaje sa nepriznatim imenom – bili nevažeći.


Albanski zvaničnici hteli su da ime čuvene pesnikinje “sklone” još 2003. godine, ali nisu dobili zeleno svetlo školskog odbora, što je uslov da se o tome dalje raspravlja. Inicijativu je, ovih dana, ponovo pokrenuo Nacionalni savet Albanaca, prihvatio ju je i školski odbor, i o njoj će sutra raspravljati odbornici Skupštine opštine Bujanovac.

Međutim poslednju reč o tome kako će se neka škola zvati daje Ministarstvo prosvete, a ministarka Slavica Đukić Dejanović poručuje:

– Neprihvatljivo je da škola koja se zove po Desanki Maksimović menja ime, bilo gde da se nalazi. Skloniti Desankino ime znači zaboraviti njene antifašističke poruke iz “Krvave bajke” koje su poslate na dobrobit svih ljudi i sve dece.

Uz napomenu da ova inicijativa još nije stigla do ministra prosvete, ministarka kaže da je menjanje imena škole u ovom istorijskom trenutku, i u ovakvim domaćim i međunarodnim okolnostima – neodgovorno.

U Zadužbini koja se zove po pesnikinji pitaju se – kome i zašto opet smeta ime Desanke Maksimović na 125. godišnjicu njenog rođenja i 30 godina od smrti?

– Neverovatno je koliko ime ove pesnikinje izaziva kontroverzi, a uvek je bila i delom i ličnim životom na strani univerzalnih humanističkih načela razumljivih na svim jezicima sveta – kaže za naš list Svetlana Šeatović, upravnica Zadužbine. – Briga za pticu i travku i čoveka je nit koja povezuje sve aspekte njenog dela.

Zbog toga je, kaže, Šeatovićeva, i sama trpela već na početku Drugog svetskog rata kada dobija otkaz u Prvoj beogradskoj gimnaziji jer je u nizu pesama pre 1941. ukazivala na strahote fašizma koji dolazi:

– Ona nije simbol samo jednog naroda već mnogo širi glas slobode balkanskih naroda, svih poniženih, uvređenih. Njeno delo je izraz najviših humanističkih načela, univerzalnih vrednosti i prava i za sebra i za sirotu kudeljnicu i za lepotu Pepeljuge što pod koritom spava. To je glas, pesnički stih sa kojim svako od nas treba da pođe u život.

Naša sagovornica ocenjuje da promena imena jedne škole znači odsustvo smisla za trajne vrednosti koje je Desanka Maksimović negovala ceo svoj književni i životni vek na najširim prostorima Balkana.

Inače, poznavaoci prilika na jugu Srbije tvrde da ova inicijativa ima i političkih primesa, jer se bliže lokalni izbori, a albanske stranke međusobno su nesložne. Ovo bi bila prilika da se bar oko nečega slože u lokalnoj bujanovačkoj skupštini.

Ali, Šaip Kamberi, narodni poslanik iz Bujanovca, u ovome ne vidi nikakve političke tenzije.

– To je opšti trend promene imene obrazovnih ustanova, to se radi i u drugim školama – kaže Kamberi za “Novosti”. – Još ranije je bilo reči o tome, ali direktor je smatrao da to nije u redu, sada je Nacionalni savet Albanaca pokrenuo tu priču. Ne razumem zašto se ne bi prihvatio predlog.

Na naše pitanje da li je nužno menjati nazive imena škola, Kamberi kaže da Albanci “moraju nešto da rade”, s obzirom na to da im navodno nije dozvoljena integracija u državne organe.

Nazmi Nuhiju, direktor škole u Biljači, rekao je da su se na neki način sada “stekli uslovi da se školski odbor pozabavi ovim pitanjem”, jer među 222 učenika nema nijedno srpsko dete u ovoj osnovnoj školi.

Inače, do prošle godine odvijala se dvojezična nastava, od ove godine samo na albanskom jeziku, jer je jedini učenik Srbin završio osnovnu školu.

Inače, da bi neka škola promenila ime, mora se poštovati precizna zakonska procedura. Inicijativa mora da potekne iz same škole, od Nastavničkog veća ili Saveta roditelja. O tome se zatim izjašnjava lokalna samouprava, pa nadležna školska uprava. Konačnu odluku donosi ministar prosvete.

Upitno je da li će biti kvoruma

Lideri Albanaca imaju u ovom trenutku mnogo veće probleme, a upitno je i da li će na sutrašnjoj sednici imati kvorum. Prema nezvaničnim informacijama izbio je sukob između koalicionih partnera u opštinskoj vlasti u Bujanovcu, odnosno između stranaka Nagipa Arifija, Šćiprima Muslijua i Šaipa Kamberija. Promena imene škole bi trebalo da posluži kao nešto oko čega bi se svi složili, a onda bi trebalo da je na dnevnom redu budžet za narednu godinu oko čega navodno postoje nesuglasice.

Glas javnosti / O10S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR