Glas Javnosti

Đukić Dejanović: Ogromna je greška menjati naziv škole "Desanka Maksimović"

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović smatra da je predlog da škola kod Bujanovca više ne nosi naziv srpske pesnikinje Desanke Maksimović ogromna greška.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Nevzad Ljutfiju pokrenuo je inicijativu da se promeni naziv škole.

"Smatram da je inicijativa škole da se više ne zove "Desanka Maksimović" više nego pogrešna zbog vrednosti koju ona ima u svojim porukama. Njene poruke, da je samo napisala "Krvavu bajku", su poruke mira i bolje budućnosti. Smatram da je ogromna greška tražiti da se bilo koja škola ne zove njenim imenom", istakla je Đukić Dejanović.


Ona je rekla da, u trenutku u kome se nalazi naša država i imajući u vidu kakva je trenutno situacija u svetu - "poruke mira i brige o mladima su poruke koje prosto očekujemo da izviru iz svih dobronamernih pojedinaca i institucija".

Kako je istakla, ideja da se sada ime Desanke Maksimović skine sa liste naziva škole u bilo kojoj sredini je ideja da se negira njen značaj u pisanju "Krvave bajke", u kojoj ona piše o mučeničkoj smrti četiri đaka u jednom danu.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Nevzad Ljutfiju pokrenuo je inicijativu da se promeni naziv škole, rekavši da je "velika uvreda" za Albance što škola u Biljači nosi naziv po srpskoj pesnikinji, zato što se radi o drugom po veličini selu naseljenom Albancima u opštini Bujanovac.

Kako su preneli, školski odbor prihvatio je inicijativu za promenom naziva, a o tome u sredu treba da odlučuju odbornici Skupštine opštine Bujanovac.


Glas javnosti/T01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR