Glas Javnosti

UMETNOST DA NAS SAČUVA OD SVAKOG ZLA: Petar Božović poručuje da je pozorište jače od fudbala

Kultura
Autor: Glas javnosti

Premijera predstave "Vasa Železnova i drugi" je sigurno događaj koji će ući u anale Narodnog pozorišta u Beogradu. Posle šest meseci pauze, Narodno pozorište je otvorilo svoju 152. sezonu premijerom komada Maksima Gorkog u adaptaciji i režiji Zlatka Svibena.

Iako su na snazi mere zaštite, od merenja telesne temperature, obaveznog nošenja maski i razmaka sedišta, premijera je protekla svečano a ansambl je nagrađen burnim aplauzom.

– U pozorištu je ovo bio istorijski događaj ali mislim da smo mi vrlo brzo zaboravili istoriju i posvetili se onom što radimo, pa ko šta vidi, ko šta ponese. Mene je više zanimalo da li se publika tako osećala, jer je bila u prostoru koji je bio sav određen, gde je jedna vrsta slobode nedostajala. Ali, mislim da se tokom igre ona preskočila i da se ostvarila ta magija koja čini pozorište najznačajnijom stvari na svetu, čak i pre fudbala - priča glumac Petar Božović.

Prvi utisak posle sinoćne premijere barda naše glumišta Petra Božovića jeste da se još jedanput potvrdila moć pozorišta.

- I svakoga treba čuvati od svakog zla, i nas na sceni i vas u gledalištu, a to je ono što pozorište stalno šalje kao poruku – ističe Božović.

Nekadašnji prvak Drame Narodnog pozorišta Petar Božović vratio se u ovaj teatar prošle godine, nakon dve i po decenije, kada je zaigrao lik Ahmeda u predstavi “Hasanaginica” Ljubomira Simovića, u režiji Jagoša Markovića.

U drami “Vasa Železnova i drugi” naslovnu ulogu tumači prvakinja Drame Ljiljana Blagojević a Petru Božoviću je poverena uloga Vasinog supruga Sergeja Petroviča Železnova, nekadašnjeg pomorskog kapetana.

U velikom ansamblu koji čini 20 umetnika uloge su ostvarili i Rada Đuričin, Nebojša Kundačina, Gojko Baletić, Sonja Кolačarić, Bojana Stefanović, Suzana Lukić, Branislav Tomašević, Bojan Krivokapić, Radovan Miljanić, Vanja Milačić, Zorana Bećić, Bojana Bambić, Nemanja Stamatović, Bogdan Bogdanović, Luka Pavlović i dečak Gavrilo Ivanković i baletski igrači Maja Stojakov i Miloš Živanović.

Dramu “Vasa Železnova i drugi”, čini druga verzija “Vase Železnove” Maksima Gorkog iz 1935. godine, a adaptacija sadrži i dramatizovane delove iz njegovog romana „Delo Artamonovih“, prizore i neka lica iz prve verzije “Vase Železnove” (Mati), međuigru i lica iz “Pesme o Sokolu” i epilog, takođe, prema romanu Gorkog – “Foma Gordejev”.

(Glas javnosti/Nova)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR