Glas Javnosti

PETAR BOŽOVIĆ: Mi ne znamo kako žive Srbi na Kosovu i Metohiji! Ne možete da znate dok ne odete i vidite (VIDEO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Srbe na Kosovu čuva vera, molitva i vera će spasiti Kosovo, poručio je u novom izdanju podkasta Kontekst proslavljeni srpski glumac Petar Božović, koji je nedavno proveo nekoliko dana sa Srbima u metohijskim selima, u Gračanici i Prizrenu, i poneo snažne utiske.

“Čini mi se da mi je teže sada pričati o Kosovu, nego biti tamo sa njima. Jedna stvar je glavna, to je njihova zahvalnost što si došao. Došao si kod nas. Neko naš je došao kod nas. Zahvalnost naših ljudi, pogotovo dece, deca su mi dala crteže i pesme su mi napisali. Kad god čitam ja se zaplačem. Pročitaću vam. To se kod ženske dece naročito vidi. Oni su preskočili detinjstvo. Od 10. godine to su već umne žene koje su zrele. Nema im znači mladosti i detinjstva. To im je ukinuto”, kaže Božović.

On poziva sve da odu i lično se uvere u to kako teško žive Srbi danas na Kosovu.

“Mi ne znamo pre svega kako žive Srbi na Kosovu. Izlizana je priča da mi znamo da oni tamo teško žive. Znati, znači osećati, a ne možete da osetite dok ne odete i vidite”, naglasio je.


(Foto: Jutjub)

Na putu ka Prištini, dodaje, vidi se i odsustvo perspektive albanskog naroda.

“Vidiš jednu Kaluđericu koja je nikla, kuća do kuće. Vidiš da je tu potrošeno para, da je to neko sipao. I da je to, da su te pare bačene, jer na pola tih kuća su spuštene roletne. Vrata, zaključana. I ti gledaš isto taj jadni narod albanski. Pa sad pri prvom dobijanju viza otišli su preko 150.000. Pa ko će tu da živi? Kako će to? Misle, imaju perspektivu, a ako dignu ovamo Ameri rep ko u Avganistanu i ostave zlo posejano. Razumete, ja sad govorim uopšte o Kosovu. Naš patrijarh pozivao je Albance da se osveste, da vide da živimo zajedno”, napominje Božović.

Na političke teme nerado govori, razočaran je ponašanjem Evrope.

“Mislim, od te sprdnje, što god potpišu, ništa ne ostvaruju. Zgadili su nam Evropu, koja nam je nekad bila uzor. Ranije se sećam, kad smo putovali s Ateljeom 212 po celom svetu, ja sam jedino čekao da dođem u Evropu. U Evropu.

A, onda u Beograd, evropski grad kulture. Ko danas vodi Evropu? Pre svega oni nisu izabrani od naroda, oni su izabrani od velikih kompanija. To je ono što zovu duboka država. Mi njih ne zanimamo, u suštini. Kažu napredak, tehnologija, ali je to napredak po horizontali. Šta se  dešava po vertikali? Na duhovnom nivou. To se uništava.

Pa, pola Evrope je napustilo hrišćanstvo, ili pribeglo raznim sebičnim oblicima. I tu je došlo do sukoba, evo vidite da se vodi rat protiv pravoslavlja, otvoren, sa svih strana. Otići će oni, ali ne sutra ili preksutra. Mi njih ne zanimamo, u suštini. U tome je stvar, da ih zanimamo, oni bi možda nešto ozbiljno. Ovako, malo na silu, dok traje i zdravo”, istakao je između ostalog Božović.


Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR