Glas Javnosti

'TVRD JE ORAH VOĆKA ČUDNOVATA': Gorski Vijenac dobio stripsku verziju!

Kultura
Autor: Glas javnosti

Jedno od najvećih književnih dela naše književnosti i kulture, "Gorski Vijenac" Petra Petrovića Njegoša, dobio je i svoju verziju u stripu!

Iako ove jeseni neće biti tradicionalnog međunarodnog Sajma Knjiga, domaći ljubitelji devete umetnosti ipak neće biti uskraćeni za nove stripske naslove među kojima posebno mesto zauzima strip adaptacija Njegoševog Gorskog Vijenca.

Subotički likovni umetnik Geza Šetet upustio se u pravi umetnički poduhvat pretvorivši besmrtne Njegoševe stihove u stripske crteže dok je naslovnu stranu uradio Željko Pahek.

Izdavač stripovanog Gorskog Vijenca je beogradska Forma B.

Foto: Facebook

Direktor Forme B Ilija Mirović za Glas Javnosti kaže da je već duže vreme planirao da objavi strip varijantu Gorskog Vijenca ali da nije mogao da nađe umetnika koji će to da pretoči u strip.

-Razgovarao sam sa više naših strip crtača ali iz rraznoraznih razloga nismo uspeli da se dogovorimo o saradnji. Onda sam se setio Geze koji je uradio već za Formu B Knjigu o Jovu i pomislio da bi bio pravo rešenje za Gorski Vijenac. Geza Šetet je godinu dana radio na ovom stripu i dobili smo izdanje sa kojim smmo prezadovoljni a u planu je i strip adaptacija Luče Mikrokozme.

Mirović ističe da je posebna vrednost stripa Gorski Vijenac to što se na njegovim stranicama nalae svi Njegoševi stihovi iz ovog monumentalnog dela.

-Sve što je Njegoš napisao u Gorskom Vijencu nalazi se kao tekst u našoj strip verziji uključujući i uvod, Prahu oca Srbije, posvetu Karađorđu. Ovo je i prilika da se kroz obakvo strip izdanje i mlađe generacije upoznaju sa besmrtnim i vanvremenskim Njegoševim delom. Najavio bih da će se uskoro pojaviti i latinična verzija stripa Gorski Vijenac koji je crtao Mikica Ivanović.

Na kraju Ilija Mirović kaže i da će sa velikim zadovoljstvom jedan primerak stripa Gorski Vijenac kao i originalnu tablu pokloniti mitropoliti crnogorsko-primorskom Amfilohiju Radoviću uz želje za brzo ozdavljenje.

(Glas javnosti/S. Milovanović)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR