Glas Javnosti

Tri serije o tri bivša predsednika koja su kumovala raspadu SFRJ

Kultura
Autor: Glas javnosti

Kao što o Franji Tuđmanu i Aliji Izetbegoviću već posteje serije od 11. juna najavljeno je snimanje i serije o Slobodanu Miloševiću. Serija "Porodica" reditelja i scenariste Bojana Vuletića opisuje poslednje dane Slobodana Milošević na slobodi, pred izručenje Hagu 2001. godine.

Bivšeg predsednika Srbije i Jugoslavije trebalo bi da igra Boris Isaković, dok bi notornu Miloševićevu suprugu  Mirjanu Marković trebalo da tumači glumica Mirjana Karanović.

Seriju “Porodica”  potpisuje producentska kuća “Fajerflaj”, a jedan od aktera Miloševićevog hapšenja, Čedomir Jovanović, mogao bi da se pojavi kao tumač neke od epizodnih, takozvanih kameo, uloga. Svetlana Ceca Bojković prihvatila je da igra simpatizerku Slobodana Miloševića, ali sa jednim od kandidata za ulogu Miloševića, Draganom Bjelogrlićem - do dogovora nije došlo.

Foto: Glas javnosti/ilustracija

Serija "Alija" o životu prvog predsednika Predsedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića prikazana je na prvom programu turske državne televizije TRT1 i to u udarnom terminu. Premijernom prikazivanju serije koja je održana u kompleksu Predsedničke palate u Ankari, na dan obeležena  14 godišnjice smrti Izetbegovića, te jeseni 2017, prisustvovao je i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji važi za velikog prijatelja vladajućih struktura u Srbiji.

 

“Predsjednik” je dokumentarno-igrana serija nastala povodom dvadesetogodišnjice smrti dr. Franje Tuđmana. 

HTV je seriju autora Gordana Malića i Miljenka Manjkasa obrazložio  kao “prvo audiovizualno djelo koje obrađuje život i delo osnivača moderne hrvatske države i prvog hrvatskog predsednika”.

Premijerno prikazana na prvom program hrvatskog javnog servisa od 20. januar  do 23. Marta ove godine ponedjeljkom u 20:05 kroz 10 epizoda voidi gledaoce kroz nekoliko ključnih perioda u Tuđmanovom životu.

 

 "Porodica" reditelja i scenariste Bojana Vuletića je petodelna serija koja prati poslednja tri dana u porodici Slobodana Miloševića, pre nego što će on biti uhapšen i sproveden u Haški tribunal.

Snimanje je trebalo da počne da počne u aprilu, ali je zbog pandemije korona virusa i vanrednog stanja pomerenpa je za leto i najvljeno je da traje 37 dana. 

Bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije, Slobodan Milošević umro u Haškom tribunal tokom suđenja za genocide i ratne zločine počinjene na prostorima bivše SFRJ tokom ratova ’90-ih, ali do osude nikad nije došlo.

Milošević je vladavinu, dugu vise od jedne decenije, počeo govorom 28. juna 1989. godine na Gazimestanu na Kosovu, na proslavi 600 godina od Kosovske bitke, u prisustvu oko milion ljudi i Kosovskim Srbima je tada poručio: “Niko ne sme da vas bije”.

Foto: Youtube/Printscreen/Tweeter/Pru

Bio je neprikosnoveni lider vladajuće Socijalističke partije Srbije, dva puta predsednik Srbije, a potom predsednik SR Jugoslavije. Miloševića vladavina  završena je 2000. godine pobedom kandidata udružene Demokratske opozicije Srbije Vojislava Koštunice na izborima za predsednika SR Jugoslavije.

Sahranjen je u dvorištu porodične kuče u Požarevcu, a pored njega počiva i supruga Mirjana.

 Inače Slobodan Milošević se i likom i delom pojavio u jednoj svetski popularnoj seriji. Reč je o "Prijateljima". Istine radi, nije se pojavio lično ali se pojavila njegova fotografija.

U jednoj sceni vidi se njegovo lice na naslovnici magazina “Tajm”, naime tokom leta za Las Vegas sa Rejčel, Ros čita “Tajm”, a ispod ruke mu sve vreme viri lice Slobodana Miloševića.

(G. J.)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR