Glas Javnosti

PUTUJU KUĆI: Bečki muzej u pregovorima da vrati Grčkoj deo blaga Partenona

Kultura
Autor: Glas javnosti

Grčke vlasti se nadaju da će dogovor s Austrijom o dve mermerne skulpture iz Partenona koje će bečki Muzej istorije umetnosti vratiti Grcima, pomoći u pregovorima s Velikom Britanijom o vraćanju mnogo većeg antičkog kulturnog blaga. Austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg danas je izjavio da Bečki muzej pregovara o vraćanju Grčkoj dve mermerne skulpture iz Partenona.

Grčki ministar inostranih poslova Nikos Dendijas, rekao je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, da se nada da će taj potez Beča pomoći u pregovorima Grčke sa Velikom Britanijom o vraćanju mnogo većeg antičkog kulturnog blaga, preneo je Rojters.

Dendijas je podsetio da je vlada Sicilije 2022. godine a papa Franja ove godine vratili u Grčku deo skulptura Partenona.


Šalenberg je izrazio očekivanje da će razgovori biti uskoro nastavljeni i da će dela uskoro biti izložena u Atini. Muzej u Beču ima malu kolekciju grčkog mermera – samo dva fragmenta sa severnog friza Partenona.

Grčka je, od sticanja nezavisnosti 1832. godine, više puta pozivala London na vraćanje mermernih skulptura koje je britanski diplomata lord Elgin odneo iz hrama Partenona u Atini početkom 19.veka kada je Grčka bila pod osmanskom vlašću. Nikada se, međutim, Velika Britanija nije odazvala pozivima Grče da vrati antičko kulturno blago Partenonu.

Mermerne skulpture iz Partenona napravljene pod nadzorom arhitekte i vajara Fidije i njegovih asistenata, bile su deo hrama i drugih građevina na Akropolju. Ali, saradnici engleskog grofa Elgina su početkom 19. veka pokupili polovinu očuvanih skulptura i brodovima ih prevezli u Britaniju.

Iako je Elgin tvrdio da je imao pismeno odobrenje Osmanskih vlasti, taj papir nikada nije nađen u arhivama.


Pre devet godina, Unesko je ponudio da posreduje između Grčke i Velike Britanije u cilju rešenja spora oko skulptura, ali je Britanski muzej to odbio sa obrazloženjem da Unesko sarađuje sa vladinim telima, a ne predstavnicima muzeja, prenosi RTS.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR