Glas Javnosti

Povodom stogodišnjice Beogradska filharmonija dobija svoju poštansku markicu

Kultura
Autor: Glas javnosti

Marka sadrži logo institucije, orkestarske motive i portret Ivana Tasovca, nekadašnjeg direktora za čiji rad se vezuje petina filharmonijske istorije

Beogradska filharmonija je dobila svoju marku povodom stogodišnjice orkestra. Pošta Srbije je 14. decembra pustila u opticaj izdanje prigodnih poštanskih maraka posvećeno jubilejima, pod nazivom „Umetnost”, među kojima je marka Beogradske filharmonije.


Marka sadrži logo institucije, orkestarske motive i portret Ivana Tasovca, nekadašnjeg direktora za čiji rad se vezuje petina filharmonijske istorije. Pored marke u tiražu od 25.000 primeraka, izdanje sadrži prigodan žig i kovertu prvog dana na kojoj je tekst o Beogradskoj filhamoniji:

“Jedan od najznačajnijih srpskih kompozitora i dirigenata, Stevan Hristić (1885–1958), formirao je orkestar od muzičara Opere Narodnog pozorišta, nastavnika beogradskih muzičkih škola i nekolikih amatera koji je, pod imenom Beogradska filharmonija, 13. juna 1923. godine održao svoj prvi koncert. Zahvalјujući entuzijazmu osnivača, umetničkog direktora i šefa dirigenta Stevana Hristića i njegovih kolega muzičara, 1923. godine otpočelo je umetničko muzičko putovanje Beogradske filharmonije koje traje već čitav vek.


Stogodišnju istoriju Filharmonije čini raznovrsni muzički repertoar izveden na pozornicama širom sveta, 620 muzičara koji su u njoj proveli svoj radni vek od kako se kontinuirano vodi arhiva (1951), 16 umetničkih rukovodilaca, brojni gostujući dirigenti i muzičari – najpoznatija svetska imena muzičke umetnosti, ali i oduševlјena publika na svim kontinentima.


U novi milenijum Beogradska filharmonija ušla je pod vođstvom Ivana Tasovca nakon nekoliko teških godina na samom kraju prošlog veka. Jedinstveni šarm, specifičan karakter i nesmanjeni entuzijazam ponovo su postale glavne odlike Beogradske filharmonije koje su ovaj grandiozni ansambl vratile u sam vrh svetskih orkestara i među jednu od najuspešnijih institucija kulture u zemlјi i regionu.


Pored profesionalne podrške i saradnje sa najznačajnijim imenima međunarodne koncertne scene, posebno je vredno višedecenijsko prijatelјstvo sa legendarnim maestrom Zubinom Mehtom, koji redovno održava dobrotvorne koncerte sa Filharmonijom.

Rušenje predrasuda, iniciranje kulturnih kontakata, čuvanje starih i stvaranje novih prijatelјstava, pomeranje granica u muzici i dostizanje novih nivoa izuzetnosti, stvorili su od Beogradske filharmonije nacionalni brend i orkestar za čije se koncerte satima čeka u dugačkim redovima.”

Glas javnosti/T02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR