Glas Javnosti

PONUDA KOJA SE NE ODBIJA! Uloga Don Korleonea u poslednji čas izmakla POZNATOM SRPSKOM glumcu (VIDEO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

U susret zvaničnoj godišnjici premijere "Kuma" koja se obeležava 14. marta, nedavno je u Paramount teatru u Los Anđelesu održana je specijalna projekcija restauriranih verzija filmova koji su obeležili jednu eru.

"Kum" je zasnovan na bestseleru pisca Marija Puza iz 1969. godine i smatrao se remek-delom kinematografije od trenutka kada je prvi put prikazan u bioskopima.

Film je smešten u četrdesete godine prošlog veka i bavi se porodicom Korleone, mafijaškim klanom iz Njujorka na čijem je čelu don Vito (Marlon Brando). Priča prati transformaciju Vitovog najmlađeg sina Majkla (Paćino) od autsajdera, koji ne želi da ima bilo šta sa mafijaškim poslovima, do beskrupuloznog šefa podzemlja.

 

Kopola je za scenario zajedno sa Puzom dobio Oskara, a čuvena replika: "Daću mu ponudu koju neće moći da odbije", citirana je mnogo puta u različitim filmovima i serijama.

Kopolina karijera možda bi išla drugim putem da upravo Bogdanovič, američki reditelj, scenarista, glumac, producent, kritičar i istoričar filma, srpskog porekla koji je preminuo 6. januara u 83. godini, nije odbio ponudu da režira danas kultno ostvarenje "Kum", piše Euronews Srbija.

Prilikom gostovanja na Festu, 2012, Bodanovič je ispričao da nije prihvatio ponudu za "Kuma" jer nije bio dobio scenario - rečeno mu je samo da je reč o dobroj knjizi Marija Puza o mafiji.

Inače, manje je poznato da su dvojica velikana jugoslovenskog glumišta bila su na korak da zaigraju u kultnom "Kumu". 

U svojim memoarima "Blistavo i strašno" Bekim Fehmiu piše da je u Rimu (1971) bio u gostima kod Dina de Laurentisa i njegove supruge, glumice Silvane Mangano, kada ga je u toku večeri čuveni producent upitao: "Zašto se onaj tvoj kolega nije vratio u Los Anđeles da nauči engleski za ulogu u filmu Kum? Ali sada su odlučili, nažalost, da svi glumci budu Amerikanci".

Bekim potom piše: "Divni glumac Jovan Janićijević Janaćko, nezaboravni Burduš iz serije Muzikanti, bio je u Los Anđelesu mesec dana. Čak je i štampa pisala o tome kako je bio gost Džona Vejna. Ponuđena mu je glavna uloga don Korleonea u filmu Kum pod uslovom da nauči jezik. Mene su već odredili za ulogu Majkla, njegovog mlađeg sina. Janaćko se više nikada nije vratio u Los Anđeles".

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR