Glas Javnosti

AKO STE STRASTVENI LJUBITELJ FILMOVA, OVO JE ZA VAS! Dobrodošli u mini vodič kultnih filmova

Zabava
Autor: Glas javnosti

Izdvajamo one koje nikog nisu ostavilii ravnodušnim

Kultni filmovi su oni koji ostavljaju trag i postavljaju standard i zadatak drugim filmovima. Oni osvajaju srca generacija gledalaca širom planete. Kada govorimo o kultnim filmovima, postoje određeni segmenti koji ih izdvajaju iz mase filmske industrije i ono nešto ih čini posebnim.


Naravno izbor je veliki, ali mi smo napravili za vas sužen izbor. 

Evo nekih predloga:


Šindlerova lista (1993)
"Šindlerova lista" je snažan film koji je režirao Steven Spielberg. Objavljen je 1993. godine i bazira se na istinitoj priči o Oskaru Šindleru, nemačkom poslovnom čoveku koji je spasio živote više od hiljadu poljskih Jevreja tokom Holokausta tako što ih je zapošljavao u svojim fabrikama emajliranog posuđa i municije.

Glavni glumac Oskar Šindler, nemački biznismen dolazi u Krakov, nadajući se da će se obogatiti kao ratni profiter. Međutim stvari neće ići onim tokom kako je on planirao. Ceo film je crno bele boje, osim jednog segmenta, gde se pojavljuje devojčica u crvenom kaputu. Jedno je sigurno, ovaj film vas neće ostaviti ravnodušnim.


Zelena milja (1999)
"Zelena milja" je filmska adaptacija istoimenog romana Stephena Kinga, a režirao ju je Frank Darabont. Film je izdan 1999. godine. Glavne uloge igraju Tom Hanks, Michael Clarke Duncan i David Morse.

Priča je smeštena u američkom zatvoru na jugu 1935. godine. Jedan od zatvorenika Džon poseduje misterioznu moć da leči ljudske bolesti. Glavni stražar u zatvoru, po imenu Pol, upoznaje Džona koji je otpužen za ubistvo dve devojčice, međutim stvar se drastično menja kada stražar sazna da je on nevin.


Život je lep (1997)
Film "Život je lep" (originalni naslov: "La Vita è Bella") je italijanski film koji je režirao i glumi ga Roberto Benigni. Film je izdan 1997. godine i dobio je brojne nagrade, uključujući Oscara za najboljeg glavnog glumca (Roberto Benigni) i najbolji strani film.

Film prati priču jevrejske porodice koja završava u koncetracionom logoru i njihov način da tamo prežive i sve učine drugačijim i lepšim od stvarnosti. 


Pijanista (2002)
Film "Pijanista" (originalni naslov: "The Pianist") je drama iz 2002. godine koju je režirao Roman Polanski. Film je adaptacija memoara pijanista i skladatelja Władysława Szpilmana. Glavnu ulogu pijanista odigrao je Adrien Brody.

Ovaj film je zasnovan po istinitoj priči brilijantnog i poznatog pijaniste Vladislava Špilmana, čiju karijeru prekida Drugi svetski rat. On svira uživo na poljskom radiju, dok u tom trenutku počinje nemačko bombardovanje. Ova priča je o herojstvu i hrabrosti.


Kum (1972)
Film "Kum" (originalni naslov: "The Godfather") je kultni američki film iz 1972. godine, režiran od strane Francisa Forda Kopole. Temelji se na istoimenom romanu Maria Puza i smatra se jednim od najboljih filmova u povijesti kinematografije. "Kum" je prvi deo trilogije, a sledi ga "Kum 2" (1974) i "Kum 3" (1990).

Film je osvojio Oskara za najbolji film, najboljeg glumca i najbolji adaptirani scenario. Radnja počinje venčanjem ćerke Don Vita Korleonea za Karla Rizija, ovaj film je pun drame do samog kraja.

Crni labud (2010)
"Crni labud" (originalni naslov: "Black Swan") je američki psihološki triler iz 2010. godine, režiran od strane Darrena Aronofskog. Glavne uloge u filmu igraju Natalie Portman, koji je osvojio Oscara za svoju ulogu, Vincent Cassel, Mila Kunis i Winona Ryder.

Ukratko borba za ulogu i prestiž. Predivnoj Nini, čiju ulogu tumači Natali Portman, mnogo više pristaje uloga Belog labuda, nego opasnog Crnog labuda.
 


Preobražavanje u Crnog labuda, pomoćiće Nini da upozna svoju mračnu stranu i dovodi je šizofrenije i potpunog debakla.

Glas javnosti/U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR