Glas Javnosti

POLA VEKA KAO TREN: Proslava značajnog jubileja kultnog filma u sredu u Beogradu

Kultura
Autor: Glas javnosti

Legendarni film "Valter brani Sarajevo" obeležiće 50 godina od rođenja u restoranu imenjaku u Tržnom centru "Milenijum" u sredu 6. aprila.

Ideju je dao beogradski slikar Pavle Maksimović (22), a inicijativu je sa oduševljenjem podržao Miljko Živojinović, sin "Bate nacionale". Skupu će se obratiti i Nele Karajlić. Scenograf iz "Valtera" Milenko Jeremić odgovaraće na pitanja prisutnih, baš kao i glumac Igor Galo koji se živo seća davnih setova.



- Malo je filmova koji se mogu pohvaliti ovakvom dugovečnošću kada je reč o popularnosti. Lično sam se uverio desetinama puta u Parizu, gde živim poslednjih 14 godina, kao i u susretima sa pripadnicima kineskog naroda, koliko i dan-danas ovaj film živi. Isto to mi potvrđuje i moj 21-godišnji sin Velimir koji studira mašinstvo na Sorboni - govori Miljko uoči "rođendana".

A ni Nele za "Novosti" ne krije dozu treme zbog skorog "susreta sa prošlošću".

- Uticaj ovog filma na moju generaciju, od estetike do filozofije života, ogroman je. Ostvarenje genijalnog Šibe Krvavca je bilo kamen temeljac za ono što se devedesetih godina prošlog veka nazivalo Novi primitivizam - seća se Nele. - U našoj raji tada takmičili smo se ko zna više replika iz filma, a ja i danas pamtim i "primenjujem" onu: "Kemo sine, izuči zanat, dok je svijeta i vijeka mjeriće se vrijeme".

Objašnjava bivši Sarajlija i da je "pupčanom vrpcom" vezan za ovaj film jer je njegovo pojavljivanje bilo kulturološki iskorak za Sarajevo u bivšoj Jugi. Grad su do filma, kaže Nele, prepoznavali po Gavrilu Principu i vicevima o Sulji i Muji.



- Gavrilo ne mrda iz istorije, dok vicevi još nisu institucionalizovani, pa je Valter možda najvernija lična karta mog bišeg grada u onom vremenu - kaže Karajlić.

Seća se muzičar dalje prvog albuma Pušenja "Das is Valter", tvrdeći da je, "kako se to kaže na staroslovenskom", ovaj film "miting point" susreta svih novih primitivaca proizašlih iz onog vremena u onom gradu.

- Zaslužuje Valter da mu se obeleži 50 leta jer je na neki način bio vrhunac popularne kulture u SFRJ. Ta kultura je preživela zemlju u kojoj je nastala.

Miljko Živojinović završava rečima:

- Bata bi se oduševio! Još kad bi čuo da se rođendana Valtera setio klinac iz 21. veka, dohvatio bi se i kosmajske rakije.



-Nisam ni sanjao da će sve ovako dobro da ispadne, da se organizuje. Hrabrost, pravda i ljudsko dostojanstvo su poruke koje sam primio i dobijam uvek kada se odmaram uz "Valtera" - kaže nam slikar Pavle Maksimović, pišu Novosti.



BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR