Glas Javnosti

"ČEKAJUĆI HANDKEA" PRED PUBLIKOM: Od sutra u bioskopima film Gorana Radovanovića

Kultura
Autor: Glas javnosti

Dokumentarni film reditelja i scenariste Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea", koji je svoju premijeru imao na 50. Festu, od 31. marta je na redovnom bioskopskom repertoaru.

Saznavši da je Peter Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost 2019. godine, vinar Srđan Petrović iz Velike Hoče sa Kosova, odlučuje da postavi ploču sa reljefnim likom pisca na svojoj vinariji gde je slavni pisac više puta boravio. Postavljanje ploče zahvalnosti slavnom piscu u izopštenoj, izolovanoj enklavi okruženoj albanskom većinom, kakva je Velika Hoča, postaje svojevrsna sizifovska akcija koja razotkriva svu dramu života preostalog srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

"Ploču sam napravio kao minimalnu zahvalnost za sve što je gospodin Handke učinio nama, jer sam shvatio da mu se nismo propisno zahvalili kako on to zaslužuje. Onda sam ispričao reditelju Goranu tu moju želju, a njemu se rodila ideja o snimanju filma" - opisao je razvojni put projekta jedan od junaka filma Srđan Petrović, koji se sa Handkeom družio na Kosovu i bio njegov domaćin.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP