Glas Javnosti

NOVA PREDSTAVA U JUGOSLOVENSKOM DRAMSKOM POZORIŠTU: Komad koji je proglašen NAJBOLJOM DRAMOM TOKOM 50 GODINA ponovo na daskama

Kultura
Autor: Glas javnosti/Kurir

Probe nove predstave "Razvojni put Bore Šnajdera" počele su u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Komad je uradio Aleksandar Popović, a biće izveden u režiji Egona Savina.

U predstavi igraju Nenad Jezdić, Radovan Vujović, Tamara Dragičević, Branislav Lečić, Nebojša Milovanović, Milica Gojković, Zoran Cvijanović, Tanja Pjevac, Lazar Đukić, Janko Cekić i Ognjen Nikola Radulović. Dramaturg je Božo Koprivica, scenograf Egon Savin, kostimografkinja Lana Cvijanović, koreografkinja Sonja Vukićević a za scenski govor zadužena je Ljiljana Mrkić Popović.

Komad Aleksandra Popovića "Razvojni put Bore Šnajdera" prvi put je izveden 1967. godine. Popović je iste godine nagrađen Sterijinom nagradom za najbolju savremenu dramu (u to vreme Jugoslovenske pozorišne igre).

Dramski junak odstupa od tradicionalne forme, on nam se donosi kao običan čovek, ali ne gord, on čuva svoju ljudsku meru, ali ni u čemu ne preteruje. Iako je u drami očigledno prisutna ironija, prikazuje se čovek koji još samo može da se uzda u sebe, "u se i u svoje kljuse“, koji ispoljava svoja "ludila“, sa svom svojom mudrošću, lukavošću i fazonima.

Po izboru kritike, u konkurenciji od 710 drama na srpskom jeziku, "Razvojni put Bore Šnajdera" proglašen je najboljom dramom u periodu od 1944. do 1993. godine.

Premijera predstave na Sceni "Ljuba Tadić” planirana je za početak marta 2023. godine.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR