Glas Javnosti

KOMEMORACIJA POVODOM SMRTI LAUŠEVIĆA u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

Kultura
Autor: Glas javnosti

Posle komemoracije u ponedeljak, 20. novembra, biće obavljeni ispraćaj i kremacija na Novom groblju u Beogradu.

Komemoracija povodom smrti Žarka Lauševića biće održana u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u ponedeljak, 20. novembra u 11 časova. Ispraćaj i kremacija biće obavljeni na Novom groblju u Beogradu sa početkom u 14 časova, saopšteno je iz JDP.

Žarko Laušević preminuo je 15. novembra nakon teške i kraće bolesti. Imao je 63 godine.

Rođen je 19. januara 1960. u Cetinju. Bio je srpski i crnogorski filmski i televizijski glumac. Dobitnik je velikog broja nagrada i važio je za jednog od najtalentovanijih glumaca svoje generacije.

Bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1982. do 1994. godine.

Prvu ulogu u JDP-u ostvario je 1981. godine u predstavi Raskršće. Na matičnoj sceni ostvario je uloge u brojnim predstavama među kojima su Hrvatski Faust, Muke po Živojinu, Kolubarska bitka, Baal, Valjevska bolnica, Pozorišne iluzije, Lažni car Šćepan mali…

Nastupao je na brojnim beogradskim i jugoslovenskim scenama u predstavama kao što su Gorski vijenac, Romeo i Đulijeta, Original falsifikata, Mala, Čaruga, Mačka na usijanom limenom krovu, Čekajući Godoa, Staklena menažerija, Sveti Sava, Kanjoš Macedonović…

Igrao je u preko trideset filmskih ostvarenja među kojima su Igmanski marš, Jagode u grlu, Lepota poroka, Šmeker, Dogodilo se na današnji dan, Oficir s ružom, Oktobarfest, Braća po materi, Original falsifikata, Crni bombarder, Bolje od bekstva, Nož, Smrdljiva bajka, Leto kada sam naučila da letim… Poslednji put, publici se poklonio na premijeri filma Heroji Halijarda u oktobru ove godine.


Značajne uloge ostvario je u televizijskim serijama Sivi dom, Vuk Karadžić, Zaboravljeni, Senke nad Balkanom, Koreni, Vreme zla, Državni službenik, Kalkanski krugovi…

Dobitnik je više uglednih nagrada za svoja pozorišna i filmska ostvarenja. Za ulogu u predstavi Kanjoš Macedonović dobio je Nagradu „Grad teatar” u Budvi i Nagradu „Zoran Radmilović”, Sterijinu nagradu donela mu je uloga u predstavi Sveti Sava.

Za ulogu u filmu Oficir s ružom nagrađen je Zlatnom arenom u Puli i Nagradom Car Konstantin u Nišu. Na festivalu u Nišu dobio je još dve nagrade Car Konstantin, za uloge u filmovima Dogodilo se na današnji dan i Oktobarfest, a naznačajniju nagradu Festivala, gran-pri Naisa dobija za filmove Bolje od bekstva i Smrdljiva bajka.

Žarko Laušević je objavio knjige „Godina prođe, dan nikad“, „Druga knjiga“, „Sve prođe, pa i doživotna“, „Padre, idiote“.

Glas javnosti/D01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR