Glas Javnosti
posta

Narodno pozorište obeležava 100 godina Krcka Oraščića

Kultura
Autor: Glas javnosti

Narodno pozorište u Beogradu saopštilo je danas da će 22. januara obeležiti stogodišnjicu od prvog izvođenja odlomaka baleta „Krcko Oraščić“ u nacionalnoj kući.

Kako je najavljeno, predstava „Krcko Oraščić“ biće odigrana na velikoj sceni Narodnog pozorišta u nedelju (19.30), kao deo redovnog januarskog repertoara.

Ranije istog dana, u podne u okviru „Otvorenih vrata“ u Narodnom pozorištu, posetioci će uz besplatan ulaz od medijatora moći saznati brojne zanimljivosti baleta čija je „slojevita priča smeštena u božićni milje prepun raskoši, šarenila, veselja, mašte, prinčeva, vila…“


Poslednja premijera baleta „Krcko Oraščić“ Petra Iljiča Čajkovskog u Narodnom pozorištu je održana 18. marta 2014. godine, u režiji i koreografiji Konstantina Kostjukova, a predstavu je na dosadašnja 64. izvođenja videlo oko 43.000 gledalaca, kaže se u saopštenju.

Osnovu baletske predstave čini bajkovita božićna avantura, zasnovana na priči E.T.A.Hofmana „Krcko Oraščić i Kralj miševa“ iz 1816. godine. a odlomci baleta pod nazivom „Ščelkunčik“ prvi put su odigrani 22. januara 1923. u koreografiji Jelene Poljakove, podsetio je nacionalni teatar.

Prva premijera „Krcka Oraščića“ u celovitom obliku u dva čina i šest slika, održana je u Narodnom pozorištu 24. aprila 1937. godine, a koreografsku postavku predstave izvođene kao „Rskalo“ uradila je Margarita Froman.

Naredna premijera pod nazivom „Krcko Oraščić“ (Ščelkunčik) održana je 19. januara 1977. u koreografiji i režiji Žarka Prebila koji, šest godina kasnije, 11. juna 1983., radi i obnovu te postavke.

Izvor: Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR