Glas Javnosti

Najposebniji vinograd nalazi se u porti crkve, a rodio je od kalema stare loze sa Hilandara

Kultura
Autor: Glas javnosti

Vinograd u porti Crkve Svete Trojice u centru Trstenika rodio je 2019. godine, a nastao od samo desetak sićušnih reziza od loze vinograda manastira Hilandar iz 19. veka.

- Ovo je samo još jedna od stubova vere i društva na kojima počiva naš grad - kaže istoričar Ivan Nešić, opštinski većnik u Trsteniku.

- I nadam se da ćemo se i mi razvijati kao grad i kao zajednica, poput ove  loze. Istovremeno, ona predstavlja i našu duhovnu vezu sa Hilandarom.

Sve zasluge za postojanje malog vinograda pripadaju kalemaru Ranku Raci Panteliću iz Selišta, koji je iskalemio lozu sa Svete Gore. Uspelo je čak 49 kalemova i sadnja je počela 2018. godine. Prvi kalem posađen je u proleće 2018. godine baš u porti trsteničke crkve.

- Bio je to mukotrpan posao kalemljenja, kasnije i sadnje - ispričao nam je svojevremeno kalemar Raca Pantelić.

- Ipak, vredelo je. Grožđe hilandarske loze buja, prskano je samo jednom, kada smo ga posadili.


Kalemovi iz hilandarskog vinograda posađeni su na više od 30 mesta u Srbiji. Osim u porti trsteničke crkve, nikli su kod manastira Ljubostinja, ostacima manastira Milentija u istoimenom selu kod Brusa, kod Crkve Lazarice u Kruševcu, Hramu Svetih srpskih prosvetitelja i učitelja u Aleksandrovcu, kod manastir Drenča. Stiglo se potom i do Ravanice, Manasije, Hrama Svetog Save na Vračaru. 

Kalemljenje i sadnja hilandarske loze odigrali su se zahvaljujući grupi intelektualaca okupljenih oko Odbora za obnovu manastira Milentija, Eparhiji kruševačkoj, Zavičajnom muzeju Župe, a veliku podršku dao je istaknuti naučnik prof. dr Nebojša Marković i monasi manastira Hilandar.

Glas javnosti/ novosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR