Glas Javnosti

OBNOVA HILANDARA BIĆE ZAVRŠENA DO 2024: Usvojen plan nastavka rekonstrukcije srpske svetinje na Svetoj Gori

Društvo
Autor: Glas javnosti

Svi arhitektonsko-građevinski radovi na sanaciji i obnovi dva najteže postradala objekta u kompleksu manastira Hilandar na Svetoj Gori - Dohiji i Igumenariji, biće završeni do kraja sledeće godine.

U narednih devet meseci biće okončana obnova Dohije, a 2024. biće obnovljen i konak Igumenarija. Ovo je najvažnija stavka iz programa radova planiranih za 2023. godinu, koji je juče usvojila državna Komisija za Hilandar i njegovu obnovu.

Ovo telo juče se u Vladi Srbije prvi put sastalo u novom sazivu, a predsedavala je ministarka kulture Maja Gojković. Komisija za Hilandar usvojila je izveštaj o realizovanim radovima u okviru Programa obnove za prošlu godinu, kao i finansijski izveštaj o utrošenim sredstvima za obnovu - tokom 2022. potrošena su 194 miliona dinara. Toliko su koštali radovi, kako je saopšteno, na rekonstrukcija konaka Dohije i Igumenarije sa paraklisima Svetog Save i Svetog Dimitrija.



Na Dohiji je završen krov i nastavljena statička sanacija objekta, dok su na Igumenariji u toku grubi građevinski radovi. Ova dva konaka, namenjena smeštaju monaha, gotovo u potpunosti su uništena u katastrofalnom požaru 2004. godine. Ovi objekti datiraju iz vremena osnivanja manastira, s tim što su kroz istoriju više puta obnavljani i doziđivani, a poslednji put krajem 18. veka.

- Istovremeno sa obnovom stradalih objekata, u saradnji sa stručnjacima Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture obavljaju se konzervatorsko-restauratorski radovi na zidnom slikarstvu, kompoziciji Bogorodice sa Hristom, kao i drugi slikarsko-konzervatorski i dubokorezačko-pozlatarski radovi na uređenju enterijera Sabornog hrama i umetničkim predmetima - kažu u Ministarstvu kulture.

Pored radova na obnovi izgorelih delova manastirskog kompleksa uporedo se radilo i na izgradnji nove manastirske infrastrukture, posebno vodovodne i kanalizacione mreže, a završen je centralni kolektor za prečišćavanje otpadnih voda.

Manastir je dobio kotlarnicu, kao i veći deo novog elektro-energetskog sistema. Obnova manastira Hilandar - zadužbine Svetog Save i Svetog Simeona Mirotočivog, jedan je od državnih prioriteta. 

Glas javnosti/Novosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR