Glas Javnosti

MARTOVSKI FESTIVAL: Nagrada za životno delo – Nikoli Lorencinu

Kultura
Autor: Glas javnosti

Martovski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma počinje u utorak, svetskom premijerom rumunskog filma „Dobrudžanska epopeja“ u režiji Siniše Dragina.

Ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo 69. Martovskog festivala je profesor Nikola Lorecin, a Odbor festivala tu odluku doneo je jednoglasno na predlog umetničkog direktora festivala.

Lorecin je zahvalio na priznanju za životno delo i podsetio da se tokom cele svoje karijere borio da dokumentarni film bude sve samo ne puko preslikavanje stvarnosti.

Кonferenciji u beogradskom Domu omladine prisustvovali su predsednik Odbora Martovskog festivala Andreja Mladenović, Nenad Dragović v. d. direktora Doma omladine Beograda, Dejan Dabić, umetnički direktor Martovskog festivala, Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, i Adrien Feiks, direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu, prenosi N1.

Prema rečima Dejana Dabića, ove godine biće vraćen format razgovora sa autorima i to će biti realizovano svakog dana od srede do subote, sa početkom u 12 časova, u holu Doma omladine. Takođe, kako je rekao, učesnicima će biti ponuđene razne radionice i biće organizovana tribina pod nazivom „Uticaj filma i drugih vizuelnih ostvarenja na porodično nasilje”.

Gordan Matić je izrazio zadovoljstvo saradnjom između Filmskog centra i Martovskog festivala, jer polovina filmova koji će biti emitovani na festivalu su zapravo projekcije Filmskog centra.

Publici će 69. Martovski festival predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do 50 i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film.

Od ove godine novina je da će u međunarodnom takmičarskom programu biti zastupljeni svi rodovi kratkometražnog filma, a ne samo kratki igrani film, kako je to do sada bila praksa.

Planirane su brojne premijere, specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, razgovori sa gostima festivala, master-klasovi, promocije knjiga i drugi prateći programi.

Pored takmičarskog, Martovski festival imaće tradicionalno i bogat revijalni filmski program podeljen u celine “Svetska panorama“, “Regionalna panorama“ i “Domaća panorama“.

Žiri Martovskog festivala koji će odlučivati o nagradama - Gran Pri za najbolji film (po kategorijama), strukovne nagrade (za najbolju režiju, scenario, kameru, montažu, animaciju i dizajn zvuka/komponovanu muziku) radiće u sastavu: Lordan Zafranović, reditelj i scenarista (predsednik žirija), Hajnc Hermans (Heinz Hermanns), profesor dramaturgije kratkog filma, Milan Nikodijević, reditelj, scenarista i producent, Đanfilipo Pedote (Gianfilippo Pedote) i Dragomir Zupanc, filmski i TV reditelj.

Martovski festival će obeležiti 60 godina Zafranovićevog rada umetničkom večeri uz obraćanje reditelja i prikazivanje njegovog ostvarenja "Simfonija nebeskog rada", dok će Pedote održati masterklas o mogućnostima produkcije dokumentarnih filmova.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR