Glas Javnosti

IZLOŽBA JEDNOG OD NAJVEĆIH: Crteži velikog Miće Popovića u galeriji Sanjaj

Kultura
Autor: Glas javnosti

U Galeriji Sanjaj, u Dositejevoj 11 u Beogradu u utorak, 29. marta, biće otvorena izložba crteža jednog od najvećih srpskih i jugoslovenskih slikara dvadesetog veka Miodraga Miće Popovića. Crteži pripadaju porodičnoj kolekciji i mnogi od njih nikada nisu predstavljeni javnosti. Izložba se otvara povodom 99 godina od rođenja našeg velikog slikara.

Mića Popović je jedan od onih slikara koji su obeležili naše i svetsko slikarstvo prošloga veka.

Ne postoji nijedan važan grad na svetu, od Londona, Njujorka, Pariza, Berlina, Moskve u kome nije izlagao svoje slike, a njegova retrospektivna izložba u Galeriji SANU, 1983. godine i dalje drži rekord po broju posetilaca, prešavši pola miliona ljudi koji su je videli. Nosilac je mnogih domaćih i međunarodnih priznanja, a bio je redovan član SANU, kao i član Akademije likovnih umetnosti u Berlinu, naveli su organizatori iuložbe.

Radovi koji će biti izloženi u Galeriji Sanjaj pripadaju uskom krugu dela na osnovu kojih su, kasnije, nastajali veliki formati najznačajnije faze Mićinog likovnog delovanja, čuvenog „slikarstva prizora“. Reč je o brižljivim, čvrstim, s ljubavlju rađenim studijama, gastarbajtera Gvozdena, samog autora, devojaka, majmuna, mrtve prirode…

Publici će biti interesantno to što je ulogu Gvozdena na slikama Miće Popovića „igrao“ Danilo Bata Stojković.

Izložbu"Crteži", prigodnim rečima, otvoriće dr Nele Karajlić i Jovan Popović, sin velikog slikara.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR