Glas Javnosti

PUBLIKA SE ZALJUBLJENA U "ZALJUBLJENOG ŠEKSPIRA": Nova spektakularna PREMIJERA u BDP (FOTO/VIDEO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Komične probe, glumačke sujete, muškarci koji glume žene, neplanirane situacije, (ne)prijatna iznenađenja, sve to čini ovu predstavu živom, dinamičnom, zabavnom i beskrajno šarmantnom.

Predstava "Zaljubljeni Šekspir" prema drami Toma Stoparda i Marka Nomana, u režiji Ane Tomović, izvedena je sinoć na velikoj sceni "Olivera i Rade Marković" Beogradskog dramskog pozorišta.

Pozorišni komad je nastao prema čuvenom istoimenom filmu iz 1998. godine Džona Madena u kome su igrali Džozef Fajns, Gvinet Paltrou, Kolin Firt, Džudi Denč, Ben Aflek i Džefri Raš.



Film je nagrađen sa više Oskara, a novi pozorišni projekat je realizovan u koprodukciji BDP-a sa kompanijom "Prospot doo" iz Slovenije i po licenci "Disney Theatrical Production", što znači da je predstava kompletno urađena prema originalnom tekstu, bez promene, skraćivanja i adaptacije.

Drama u potpunosti prati radnju iz holivudskog filma i opisuje svet pozorišta, glumaca i upravnika krajem 16. veka, kada je mladi pisac Vilijam Šekspir bio u senci tada slavnog autora Kristofera Marloua i lagano stasavao u talentovanog dramaturga.



Romantična komedija donekle je urađena po sistemu i mehanizmu vodvilja, o stvaranju teatra, kao predstava o (u) predstavi, iz miljea iskrenih zaljubljenika u daske koje život znače, o dramskim umetnicima koji sa malo sredstava u doba kraljice Elizabete I žele da pobegnu iz stvarnosti i odlutaju u maštoviti svet.

U predstavi igra zaista veliki ansambl od čak 18 glumaca, gde su u prvom planu Luka Grbić, Stanislava Nikolić, Aleksandar Radojičić, Stojan Ðorđević, Andrej Šepetkovski, a zapažene role su ostvarili i Paulina Manov, Dragana Varagić, Marko Gvero, Ljubomir Bulajić i Amar Ćorović.



U sporednim ulogama nastupali su Miloš Petrović Trojpec, Aleksandar Alač, Marko Todorović, Zoran Ðorđević, Aleksandar Jovanović, Stefan Radonjić, Nikola Malbaša i Miloš Lazarov.

Za publiku je uvek uživanje i pravi doživljaj da gleda predstavu sa toliko glumaca na pozornici što daje kao rezultat veliki spektakl u oblandi zabavne dramske - ljubavne priče.

Kao i u filmu, mladi Šekspir tek je na svom početnom razvojnom putu, ali nije neafirmisan, budući da se u Engleskoj već igraju njegovi komadi - komedija "Dva viteza iz Verone", kao i veoma surova, brutalna tragedija "Tit Andronik".



Ipak, najnovija drama koju piše, sa radnim naslovom "Romeo i Estel, ribareva ćerka", koja će se pretvoriti u antologijsku tragediju "Romeo i Julija", svakako je delo koje će ga dalje proslaviti.

Zaplet nastaje kada jedna devojka, ljubitelj pozorišta, želi da se bavi glumom, i onda se infiltrira u umetničku trupu ne bi li ostvarila svoje ambicije, ali mora da se preruši u muškarca, jer je u to elizabetantsko vreme bilo zabranjeno ženama da igraju na pozornici.

Komedija situacije se onda razvija u više pravaca, jer se mlada dama i dramski pisac Šekspir zaljubljuju gotovo na prvi pogled, ali ona je već obećana Lordu Eseksu, ne baš pozitivnom liku, koji posesivno juri oko nje i nadgleda da li mu je verna.



Taj ljubavni trougao donekle čini osnovu drame, kao i sveobuhvatna priča o pozorištu i idealima stvaralaca, koji žele da zabavljaju narod, rade ono što vole i još za to budu dobro plaćeni.

Komične probe, glumačke sujete, muškarci koji glume žene, suparnici upravnici koji se otimaju o Šekspira da piše samo za njih, neplanirane situacije, (ne)prijatna iznenađenja, sve to čini ovu predstavu živom, dinamičnom, zabavnom i beskrajno šarmantnom.

Tako se u "Zaljubljenom Šekspiru" ogleda proces nastanka kultne drame "Romeo i Julija" iz pera najvećeg dramskog pisca svih vremena, koji će večno ostati aktuelan sa svojim besmrtnim, neprolaznim komadima.

Reprize su zakazane za danas, Svetski dan pozorišta, kao i 29. marta.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR