Glas Javnosti

AKO NE ZNATE GDE ĆETE ZA DAN ŽENA, VRATA OVOG MUZEJA SU VAM OTVORENA I TO BESPLATNO: Nikad dosad viđeni PORTRETI KARAĐORĐEVIĆA

Kultura
Autor: Glas javnosti

Istorijski muzej Srbije se i ove godine pridružuje obeležavanju Međunarodnog dana žena i poziva sve dame da 8. marta besplatno posete njihove izložbe, a u pitanju su "Od bidermajera do Mediale - Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije" i stalna postavka u Konaku kneza Miloša.

Izložba "Od bidermajera do Mediale - Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije“, autorke Tijane Jovanović Češke, prvi put publici predstavlja, isključivo sa umetničkog aspekta, izabrana likovna dela rađena u tehnici ulja.

U tematskom pogledu, na izložbi dominiraju portreti različitih kategorija: ustanički, dinastički, vojni, vladarski, građanski, portreti rađeni u seoskim sredinama i dečji, a zastupljeni su i pejzaži, istorijske kompozicije i ikone, kao primerci religioznog slikarstva.Postavka obuhvata gotovo dvesta originalnih slika, kao i skica i kopija svih značajnih slikara sa ovih prostora u prethodna dva veka: Arsenija Petrovića, Uroša Kneževića, Živorada Nastasijevića, Paje Jovanovića, Uroša Predića, Ðorđa Krstića, Stevana Todorovića, Branislava Mirkovića, Miodraga Miće Popovića, umetnika okupljenih u grupi „Mediala“ i mnogih drugih.

Na izložbi su prvi put javnosti predstavljena i nedavno nabavljena dela, poput portreta kralja Aleksandra Karađorđevića, rad Spiridona Bocarića, i portreta kraljice Marije Karađorđević, rad Vasilija Eškićevića.Prvi put se izlaže i nekada cenzurisana slika Miodraga Miće Popovića "7. juli - Ustanak 1941", koju je Muzej naručio za potrebe stalne postavke u Beloj Crkvi, rađene povodom obeležavanja godišnjice ustanka, prenosi N1.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR