Glas Javnosti
posta

10 knjiga za čitanje na plaži

Kultura
Autor: Glas javnosti

Bez obzira na to da li ste već spakovali kofere za plažu ili se pripremate da nekoliko dana provedete kod kuće, knjiga može da vam bude idealno društvo za letnji odmor.

Ako ste ljubitelj ljubavnih romana ili vas privlače misterije, istorija i filozofija, na raspolaganju vam je veliki broj naslova koji mogu da se idealno uklope u julsku dokolicu, piše Euronews.
Ovo je deset knjiga koje možete naći u domaćim knjižarama.


"U leto", Karl Uve Knausgor
Tetralogija "Godišnja doba" Karla Uvea Knausgora, u celosti je vredna čitanja. Knjige "U jesen", "U zimu", "U proleće" i "U leto", predstavljaju piščeve lične enciklopedije koje u nasleđe ostavlja svojoj ćerki. Ipak, ako morate da birate, za leto izaberite poslednju u nizu, koja će vas podsetiti na mala zadovoljstva koja čine srećan život.
"Kap španske krvi", Miloš Crnjanski
"Kap španske krvi", delo Miloša Crnjanskog, je roman koji po mnogo čemu podseća na istorijski, ali kako sam autor kaže: "To je pre svega ljubavni roman". Šta se dešava kada duplo mlađa putujuća umetnica osvoji srce kralja, a zatim i celu pestonicu okrene protiv njega, a istovremeno sebe izloži osudi katoličke crkve u Bavarskoj?


"Mračna kći", Elena Ferante
"Mračna kći" italijanske spisateljice Elene Ferante, već je doživela ekranizaciju. Ako još niste gledali istoimeni film i niste čitali delo autorke čuvene "Napuljske tetralogije", vredi da joj date šansu.
Knjiga prati Ledu, razvedenu ženu srednjih godina posvećenu poslu učiteljice engleskog jezika i svojim dvema ćerkama. Kad one napuste dom kako bi bile s ocem u Kanadi, umesto očekivane usamljenosti i čežnje za njima, Leda shvata da uživa u slobodi i da joj je život postao lakši i lepši.
Odlučuje da ode na odmor u mali priobalni grad na jugu Italije, gde nakon nekoliko mirnih dana upoznaje neobičnu porodicu koja u njoj izaziva nelagodu i služi kao okidač za talas uspomena na njenu mladost, teške i nekonvencionalne odluke koje je donela kao majka i posledice koje su te odluke ostavile na nju i njenu porodicu.
Naizgled obična priča polako prerasta u jezivo suočavanje sa sopstvenom haotičnom prošlošću.


"Džef u Veneciji, smrt u Benaresu", Džef Dajer
U Veneciji, ispijajući koktele na Bijenalu, cinični novinar Džef Atman upoznaje prelepu ženu i upušta se s njom u strastvenu avanturu.
U Benaresu, bezimeni novinar (koji bi lako mogao biti Džef) pridružuje se hiljadama hodočasnika na obali svete reke Gang i umesto nekoliko dana, kako je planirao, ostaje tamo mesecima.
Njihovo putovanje - kakvo jedino neodoljivo duhoviti Džef Dajer može da smisli - čini okosnicu ovog urnebesnog, đavolski domišljatog romana o Italiji i Indiji, o žudnji i požudi, o različitim vidovima neurotičnog prosvetljenja.

"Bar Flober", Aleksis Stamatis
 
Jedan od najznačajnijih i najprevođenijih romana nove grčke književnosti prati uzbudljivu potragu za pravim identitetom misterioznog grčkog pisca Luke Mateua.
Glavni protagonista putuje od Atine, preko Barselone, Firence i Berlina, do sela u Arkadiji u Grčkoj.
Roman je opisan kao delo filmske dramaturgije, ispunjeno ljubavnim i krimi zapletima, iznenađujućim preokretima i otkrićima, surovim obračunima i ubistvima, ali i potragom za tajnama i senkama sopstvenog identiteta.


"Odlazak iz Egipta", Andre Asiman
U upečatljivim i živopisnim memoarima "Odlazak iz Egipta" Andre Asiman beleži hroniku svoje porodice od njenog dolaska u kosmopolitsku Aleksandriju do egzodusa sredinom 20. veka.
Prati tri generacije italijanskih i turskih korena, njihove zamršene odnose, spletke i drame, dovitljivo i duhovito slikajući portret iščezlog sveta koji je u sebi spajao nacije, kulture, jezike.
Asiman sa setom prikazuje svakodnevne porodične rituale, odlaske na plažu u mirna blistava jutra, nedeljne posete bioskopu, večeri provedene uz radio i klavir i dočarava egzotične mirise i sećanja na grad svoje mladosti.

"Žena koja godinu dana nije ustala iz kreveta", Sju Taunzend
 
Šta se desi kad se dan izležavanja pretvori u godinu izležavanja? Taj eksperiment napravila je Eva, majka blizanaca i supruga astronoma, koja je celog života svoje želje podređivala drugima.
Njena odluka da ne izlazi iz kreveta, donosi joj neočekivanu slobodu, ali i armiju obožavalaca, koji žele da krenu njenim putem.
U ovoj urnebesnoj komediji provlači se i interesantna pouka o položaju žene u savremenom porodičnom životu.


"Kako je moglo biti", Holi Miler
 
Lusi je na životnoj raskrsnici. Upravo je dala otkaz i nema predstavu o tome šta joj je sledeći korak: da li da iskoristi ušteđevinu i ispuni san o tome da postane pisac, ili da se preseli u London i pokuša da ponovo izgradi karijeru? Baš iste večeri sreće dvojicu muškaraca - jednog koji bi mogao da je zadrži u malom primorskom mestu u kom je i odrasla i drugog, koji joj je već jednom slomio srce.
Nekada takve odluke mogu potpuno da promene tok života, što se dogodilo i sa junakinjom iz romana Holi Miler.
"U senci masline", Lusinda Rajli
Roman Lusinde Rajli "U senci masline" je uzbudljiva porodična i ljubavna drama smeštena na idilični Kipar, govori o izazovima savremene porodice i iskušenju bivših ljubavi.
Priča prati Helenu, koja se posle dvadeset četiri godine vraća u kuću na divnom ostrvu, na kom se nekada prvi put zaljubila i počinju da joj naviru brojna sećanja.
"Nebo boje meda", Rouz Aleksander
Ako ove godine planirate letovanje u Crnoj Gori, idealna knjiga za plažu može da vam bude "Nebo boje meda", čija se ljubavna priča odvija upravo u toj zemlji.
Život Sofi Tejlor se raspada, a njena najbolja drugarica veruje da nema boljeg leka od boravka na moru. Kada naiđe na oronulu i napuštenu kuću u Kotorskom zalivu, odmah će poželeti da je kupi, a okružena starim nameštajem prethodnih stanara, postaje opsednuta pričom o mladom zaljubljenom paru i pismima koje je pronašla u fioci noćnog stočića - pismima koja govore o velikoj ljubavi, ali su obavijena velom misterije, kojoj Sofi ne može da odoli.
Opijena lepotom Crne Gore i sunčanim danima provedenim u zalivu, počinje da nazire svetlo na kraju tunela. Život poprima miran oblik, sve dok prošlost ne zakuca na vrata.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR